Jaguar F-type, ki ga je navdahnil sam hudič

2. 8. 2018 | Jure Šujica
Deli

666 'konjev' proizvede novinec, ki je le eden izmed rezultatov obsežnih vlaganj v omenjeno delavnico.

Jaguar F-type na splošno velja za enega izmed hitrejših športnih avtomobilov, še posebno v različici R, v kateri vozniku petlitrski prisilno polnjeni motor pred kabino ponuja kar 550 'konjev' oziroma 404 kilovate moči. Veliko več kot dovolj za večino običajnih Zemljanov, nikakor pa ne za tiste, ki hočejo iztisniti še nekaj več moči in ekskluzivnosti iz svojega Jaguarja, ob tem pa jim pri njihovih željah ne oporekata ne boljša polovica ne finančni svetovalec.

V takih primerih pridejo na svoj račun podjetja, kot je Lister. Širši javnosti večinoma neznano podjetje že 65 let razvaja premožne avtomobilske navdušence. Najnovejši izdelek te britanske delavnice je bil kot prototip sicer predstavljen že na začetku tega leta, zdaj pa je luč sveta uzrl maloserijski avtomobil, poimenovan Lister LFT-666.

Pri motornih predelavah skrivnostni

Seznam sprememb, ki so jih pri Listerju namenili športnemu kupeju, je obsežen. Pravo identiteto avtomobila namreč razkrivajo le še značilni sprednji in zadnji žarometi. Velik del karoserije je bil namreč zamenjan z deli iz ogljikovih vlaken, zaradi česar bo avtomobil občutno lažji, ob tem pa so pri Listru poskrbeli tudi za nekoliko spremenjene linije. Veliko afriško mačko na maski motorja so zamenjale tri sablje, zaščitni znak delavnice Lister.

Kakšnih nadgradenj je bil delež motor, ki po novem doseže dodatnih 116 'konjev' več – skupna moč zdaj znaša 666 'konjev' (490 kilovatov) – Britanci ne želijo zaupati. So pa na drugi strani dodali, da je bila novega volanskega obroča in sedežev deležna notranjost avtomobila, po zaslugi izboljšav podvozja pa bo avtomobil še nekoliko bolj vodljiv.

Prvi avtomobili, za katere bojda velja izjemno zanimanje, naj bi na ceste zapeljali 1. oktobra letos. A pozor, izdelanih bo le 99 vozil. Bodo pa zato pri Listru tudi po koncu proizvodnje omenjenega avtomobila nadaljevali izdelavo karoserijskih dodatkov in platišč, ki si jih bodo kupci serijskih Jaguar E-typov omislili za 9.750 funtov oziroma slabih 11.000 evrov.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja