Jaguar I-Pace odhaja v škotski muzej oblikovanja

Na Škotskem odpirajo prvi muzej oblikovanja in eden od razstavnih predmetov bo tudi unikatna glinena maketa Jaguarjevega prvega električnega modela I-Pace, ki jo je izdelal Jaguarjev glavni oblikovalec Ian Callum, ki je sicer škotskega rodu.

Jaguar I-Pace odhaja v škotski muzej oblikovanja (foto: Jaguar Land Rover) Jaguar Land Rover
13. 9. 2018

Glineni Jaguar I-Pace bo torej med predmeti, ki jih bodo javnosti predstavili 15. septembra na odprtju muzeja oblikovanja V&A Design Museum, ki so ga zgradili v škotskem Dundeeju, namenjen pa je predvsem predstavitvi dosežkov škotskih oblikovalcev v sedanjosti in preteklosti.

Glinena maketa Jaguarja I-Pace prikazuje natančen in pikolovski postopek, ki je bil ključni del oblikovanja tako električnega Jaguarja I-Pace kot tudi drugih Jaguarjev in seveda avtomobilov na splošno. Kot pravijo pri Jaguarju Land Roverju, je Dundee odlična lokacija za predstavitev makete njihovega električnega avtomobila, saj je edino škotsko mesto, ki se lahko pohvali z naslovom Go Ultra Low City in je opremljeno tudi z najbolj gostim omrežjem električnih polnilnih postaj v vsej Angliji.

Ian Callum, ki je že pred 50 leti pisal Jaguarju, naj ga sprejmejo za vajenca v oblikovanju avtomobilov in se danes uvršča med najuglednejše avtomobilske oblikovalce, je ob napovedi odprtja muzeja povedal: »Oblikovanje avtomobilov je izjemno kompleksno. Čeprav večino dela opravimo digitalno, so glineni modeli še vedno pomembni, saj ponudijo prvo priložnost, da avtomobil vidimo v živo.« Dodal je še: »Škotska ima dolgo izročilo odličnosti v oblikovanju in muzej V&A Dundee je odlična priložnost, da jih predstavimo svetu. Kot Škotu mi je bilo v čast, da sem lahko sodeloval pri odprtju muzeja, in upam, da bo naš I-Pace navdihnil tudi novo generacijo nadarjenih oblikovalcev.«

Značke: jaguar

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri