Jaguar-Land Rover z umetno inteligenco za boljše počutje voznikov

10. 7. 2019 | Jure Šujica
Deli

Z novo tehnologijo želijo voznikom zagotoviti, da bodo v vozilih deležni pravega zavetja.

Vse več proizvajalcev avtomobilov se zadnje čase ukvarja s počutjem potnikov v njihovih avtomobilih. Med prvimi je bil z ambientalno osvetlitvijo, prilagojeno počutju voznika na tem področju dejaven Mercedes-Benz. Pred kratkim pa je svojo napredno rešitev tudi slovenskemu trgu predstavil BMW, ki stanje v kabini prilagaja vozniku s pomočjo umetne inteligence. Enakega principa so se sedaj poslužili še v skupini Jaguar-Land Rover.

Po podatkih, s katerimi razpolagajo v britanski navezi namreč kar 74 odstotkov posameznikov tekom dneva doživlja stres, kar seveda škoduje zdravju. Ti rezultati sicer temeljijo na raziskavi, ki so jo pripravili na britanskem inštitutu za duševno zdravje. Prav tem posameznikom pa bo zato namenjena nova tehnologija, s pomočjo katere bodo poskušali raven stresa kolikor bo le mogoče zniževati.

Skrb za voznika med prioritetami

Bistvo celotnega sistema bo kamera, nameščena v armaturno ploščo in obrnjena proti vozniku. Ta bo zaznavala njegovo obrazno mimiko in s pomočjo že omenjene umetne inteligence poskušala razbrati počutje voznika. Na podlagi tega bo nato sistem samodejno prilagodil temperaturo v kabini, abientalno osvetlitev in celo glasbo. Sistem bo celo sposoben prepoznati utrujenost in temu primerno znižati temperaturo v vozilu ter s tem preprečiti vozniku, da bi zaspal za volanom. Sistem naj bi vsako spremembo tudi zabeležil, na podlagi zbranih podatkov pa naj bi se nato samodejno učil in izpopolnjeval ter tako vozniku nudil kar najboljšo storitev. Inženirji ob tem poudarjajo, da bodo sčasoma enako možnost omogočili tudi potnikom na zadnji klopi.

»Medtem, ko se čedalje bolj pomikamo k samovozečim avtomobilom, se počutju voznikov sedaj posvečamo bolj kot kadarkoli prej. S celostnim pristopom k posameznemu vozniku in znanjem o posameznikovem počutju, ki smo ga pridobili v zadnjih 10-15 letih lahko zagotovimo udobje našim strankam, hkrati pa poskrbimo, da bodo za volanom vozniki ostali zbrani in prisebni tudi na najbolj monotonih cestah,« je dejal dr. Steve Iley, vodja medicinskega oddelka podjetja Jaguar-Land Rover

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja