Jeep predstavlja novega Cherokeeja za leto 2019

20. 12. 2017 | Jure Šujica
Deli
Jeep predstavlja novega Cherokeeja za leto 2019 (foto: FCA)
FCA

Največjih sprememb bo deležen sprednji del vozila, omnenja se možnost hibrida.

Slab mesec dni nas loči od prvega avtomobilskega salona v letu 2018, ki bo tradicionalno potekal v ameriški avtomobilski prestolnici, v mestu Detroit. In ker se za domače znamke spodobi, da na svojemu terenu predstavijo pomembnejše novosti, bo eden izmed pomembnejših avtomobilov na prihajajočem salonu nedvomno prenovljena zadnja generacija Jeepovega športnega terenca Cherokee.

Brez dvoma gre za enega najpomembnejših modelov znamke, ki je kot dvovratna različica modela Wagoneer na ceste zapeljal že pred 43 leti, kot popolnoma samostojen model pa nastopa od leta 1983, zaradi česar ga brez težav lahko uvrščamo v razred športnih terencev. Danes se v tem razredu uspešno bori s tekmeci, kot so na primer Land Rover Discovery, BMW X3 in podobni.

Različica Trailhawk ostaja v ponudbi

Glede na to, da je obstoječa peta generacija Cherokeeja na cesto zapeljala šele dobra štiri leta nazaj, je jasno, da avtomobil večjih sprememb ne bo deležen. Še največjih sprememb bo tako deležen sprednji del vozila, ki je ob predstavitvi pred štirimi leti z deljenimi sprednjimi žarometi poskrbel za precejšnjo delitev mnenj. Žarometi bodo z naslednjim letom tako postavljeni nekoliko višje in ponovno združeni s smerniki, posledično bo nekoliko spremenjen sprednji odbijač. Na zadnjem delu z izjemo nove grafike luči večjih sprememb ne bo, enaka ostaja tudi notranjost.

S prenovljenim Cherokeejem Jeep nadaljuje ofenzivo predstavitve novih oziroma prenavljanja obstoječih modelov znamke. V avgustu smo tako tudi na naših cestah že lahko videli novega Compassa, v začetku novembra pa je bil predstavljen še prenovljen Wrangler. Ta je s prenovo prvič na voljo kot hibrid, domneva pa se, da bi enak pogonski sklop, kjer za osnovo služi 2-litrski turbo bencinski motor lahko dobil tudi Cherokee. Ta se bo pridružil obstoječim motorjem, 2- in 2,2-litrskima dizloma ter 3,2-litrskemu bencinskemu V6 motorju iz različice Trailhawk.

Test: Jeep Cherokee 2.0 Multijet 16V 170 AWD Limited

Jure Šujica
Foto: Fiat Chrysler Automobiles

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel