Katera obnovitvena dela nas letošnjo pomlad čakajo na avtocestah?

21. 3. 2018 | Jure Šujica
Deli

Dars je objavil seznam obnovitvenih del, ki bodo letos spomladi in poleti potekala na naših avtocestah. Ena izmed prioritet je zaključek del na viaduktu Ravbarkomanda.

Sončno vreme in visoke temperature, ki se nam kljub občasnim snežnim pošiljkam počasi približujejo, bodo tudi letos s seboj prinesli za marsikoga neprijetna dela na avtocestah. Dars je namreč ravno danes objavil seznam del in odsekov avtocest, ki jih namerava obnoviti letos. Ta bodo predvidoma potekala na dolenjski in primorski avtocesti ter na hitri cesti od Vipave proti Ajdovščini. Z deli bodo letos, kot kaže, nekoliko pohiteli, saj naj bi začeli že 22. marca.

Dolenjska avtocesta

Prva na vrsti za obnovo bo torej dolenjska avtocesta. Dars na njej namerava preplastiti odsek ceste med Dobruško vasjo in Drnovim tako proti mejnemu prehodu Obrežje kakor tudi proti Ljubljani. Skupno bo tako prenovljenih 14,2 kilometra avtoceste. Dela se bodo začela v jutranjih urah 22. marca s preusmeritvijo prometa  proti Obrežju na nasprotno stran avtoceste, zaradi česar bo promet potekal zgolj po enem pasu v vsako smer. Dela naj bi predvidoma trajala 31 dni.

Druga faza del, ki bo vključevala preplastitev vozišča proti Ljubljani, se bo nato predvidoma začela 25. aprila in naj bi trajala do 26. maja. V tem času bo promet preusmerjen na drugi, prenovljeni odsek avtoceste. Med obnovo obeh odsekov ceste naj bi bila razen izjemoma nemoteno odprta oba izvoza in uvoza na avtocesto pri Smedniku, medtem ko bosta bencinska servisa Zaloke v času del vsak po mesec dni zaprta.

Primorska avtocesta

Le nekaj dni po začetku del na dolenjski avtocesti, v nedeljo, 25. marca, bodo obnovitvena dela stekla tudi na primorski avtocesti. Gre za finančno najzahtevnejši projekt, za katerega bo Dars odštel slabih 23 milijonov evrov, govora pa je o lani začetem projektu obnove viadukta Ravbarkomanda pri Postojni. Dela bodo potekala od Postojne proti Uncu, priprave na zaporo pa bo Dars v tej smeri začel postavljati že v petek popoldan, v ponedeljek pa bo nato promet stekel po dveh zoženih pasovih v vsako smer vožnje.

Obnovitvena dela bodo, vsaj tako zagotavljajo pri Darsu, precej krajša kot lani, saj bodo potekala le na območju viadukta, zaradi česar bo promet preusmerjen zgolj na en kilometer dolgem odseku ceste čez viadukt. Po končanih delih bo promet preusmerjen na novi odsek mostu, med tem časom pa bodo delavci končali še nekatera sanacijska dela na že obnovljenem delu, ki so jih prekinile snežne razmere. Kljub obljubi o krajšem času del pa Dars roka za njihov zaključek še ni postavil.

Vipavska hitra cesta

Kot rečeno, pa se bo Dars spomladi lotil še obnove vipavske hitre ceste. Obnovitvena dela bodo na omenjeni cesti potekala tako proti Vrtojbi kot tudi Razdrtemu na dveh odsekih med Vipavo in Ajdovščino ter Ajdovščino in Selom. Skupno bo Dars obnovil 15,4 kilometra ceste, 7,7 kilometra v vsako smer.

Dela naj bi izvajalca, Konzorcij CPG Nova Gorica in CPK Koper, začela v soboto, 24. marca, na začetku pa bosta med 10 in 14 dni v vsako smer zaprta le prehitevalna pasova. V nadaljevanju bo nato promet preusmerjen najprej na eno, nato pa še na drugo polovico hitre ceste, pri čemer bo priključek Ajdovščina večino časa odprt v obe smeri. Rok za dokončanje del je 149 dni po njihovem začetku.

Novo na Metroplay: "Ne obstaja tema, o kateri se ne bi smeli šaliti!" - Lado Bizovičar | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem