Kateri so najvarnejši avtomobili leta 2017?

13. 12. 2017 | Jure Šujica
Deli

Med desetimi vozili na lestvici pretiranih razlik ni, po mnenju avtorjev raziskave bodo tako kupci katerega koli izmed avtomobilov na lestvici varni.

Britanska raziskovalna agencija Thatcham Research, ki jo je že leta 1969 ustanovilo tamkajšnje združenje zavarovalnic z namenom zmanjševanja škode v primeru prometnih nesreč in večanje prometne varnosti, je tudi letos pripravila spisek najvarnejših avtomobilov z letnico 2017. Med faktorji, ki so vplivali na uvrstitev avtomobilov na lestvico, so ocenjevali asistenčne sisteme za preprečevanje nesreč, kot najpomembnejšega pa so izpostavili sistem za preprečevanje nenamerne menjave voznega pasu, s katerim so bila opremljena vsa vozila na lestvici.

Poleg sistema za preprečevanje nenamerne menjave voznega pasu se je kot pomemben faktor za visoko uvrstitev izkazal tudi sistem samodejnega zaviranja v sili, še posebno, če je nadgrajen z možnostjo prepoznavanja kolesarjev in pešcev. Ti dve skupini udeležencev v prometu na letni ravni 'pripomoreta' h kar 30 odstotkom nesreč s smrtnim izidom ali težkimi poškodbami v EU, zato se bo prisotnost tovrstnega sistema v avtomobilu kot enega izmed kriterijev pri ocenjevanju z letom 2018 pričelo upoštevati tudi na testih Euro NCAP.

Ostali sistemi, ki so jih pri Thatchamu zajeli v raziskavo, so še radarski tempomat, sistem za nadzor voznikove pozornosti, ki v primeru, da se voznik ne odzove na situacijo v prometu, vozilo samodejno zaustavi, sistem za nadzor mrtvega kota in pa sistem za nadzor prečnega prometa, ki preprečuje predvsem pogoste nesrečne ob vzvratni vožnji iz parkirišč.

Na lestvici Japonci, Nemci in Švedi

Ob upoštevanju vseh navedenih faktorjev in delovanju sistemov je komisija izbrala deset najbolj varnih avtomobilov (po abecednem vrstnem redu):

  • Honda Civic
  • Mercedes Benz razred X
  • Subaru ImprezaSubaru XV
  • Toyota C-HR
  • Vauxhall Insignia
  • Volvo S90/V90
  • Volvo XC60
  • Volkswagen Arteon
  • VW T-Roc

Lestvica je vsekakor zelo zanimiva tudi za slovenske kupce, saj so vsi navedeni avtomobili že na voljo pri nas (ali pa bodo v bližnji prihodnosti). Avtorji raziskave ob tem z zadovoljstvom ugotavljajo, da so avtomobilski proizvajalci v zadnjem letu dni opravili velik napredek na področju avtomobilske varnosti, hkrati pa kupcem zagotavljajo, da bodo z nakupom katerega koli avtomobila na lestvici kupili najbolj varen avtomobil na trgu.

Jure Šujica
Foto: Arhiv AM, proizvajalci

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja