Kateri so najbolj zanesljivi avtomobili? Japonci odlično, Tesla slabo

26. 10. 2017 | Jure Šujica
Deli

Britanska avtomobilistična spletna stran Whatcar? je pripravila raziskavo najbolj zanesljivih avtomobilov v posameznem razredu.

V raziskavi je sodelovalo 14.208 voznikov, lastnikov avtomobilov, starih do tri leta. Skupno so ocenili 169 različnih modelov avtomobilov, razdeljenih v deset avtomobilskih razredov. Zanesljivost avtomobilov se je merila glede na to, ali je voznik s svojim vozilom v zadnjih dvanajstih mesecih okvaro na vsaj enem izmed 14 sklopov: akumulatorju, karoseriji, zavorah, motorju, motorni elektroniki, izpuhu, žarometih, menjalniku, sistemu za dovod goriva, notranjih oblogah, ostalih električni napeljavi, sistemu krmiljenja, vzmetenju ali kje drugje.

Seznam najbolj zanesljivih avtomobilov po razredih:

Izkazalo se je, da so v kar šestih izmed desetih kategorij na prvem mestu po zanesljivosti pristali japonski avtomobili. Poleg tega pa so se Toyota Aygo, Honda Jazz, Lexus CT200h in Audi A3 limuzina še posebej izkazali, saj njihovi vozniki v zadnjih dvanajstih mesecih niso poročali o nobeni napaki. Steve Huntingford, urednik portala je ob tem dejal, da japonski proizvajalci nadaljujejo s tradicijo proizvodnje kvalitetnih avtomobilov, hkrati pa izrazil zadovoljstvo, da svoje trditve o tem, da izdelujejo kvalitetne avtomobile, potrjujejo tudi Nemci.

Whatcar? je poleg tega naredil še analizo kvalitete med avtomobilskimi proizvajalci, kjer po kvaliteti prevladuje Lexus, saj se bilo kar 92,1 odstotka njihovih avtomobilov brez okvar v zadnjem letu dni. Do četrtega mesta so nato razvrščena še štiri japonska podjetja, Mitsubishi, Toyota in Suzuki, peta je presenetljivo Alfa Romeo. Po drugi strani pa je precejšnje razočaranje doživelo podjetje Tesla, saj je v zadnjem letu dni le 52,4 odstotka njihovih avtomobilov ni imelo okvare.

Jure Šujica

Foto: Arhiv AM

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja