Keltika postaja zelena

28. 5. 2016
Deli

V petek je v Idriji in Spodnji Idriji potekala prireditev Dan zelene mobilnosti, v okviru katere so uporabi predali prve polnilne postaje za električne in priključno hibridne avtomobile od desetih, ki jih bodo zgradili vzdolž Keltike.

Ob Keltiki, regionalni cesti, ki poteka med Bovcem, Kobaridom, Tolminom, Spodnjo Idrijo in Idrijo, bo v okviru projekta "Zelena mobilnost prihodnosti bo tudi slovenska!", postavljenih osem polnilnih postaj, dve pa bosta zgrajeni v Medvodah in Ajdovščini, saj ti dve občini tudi sodelujeta v projektu, v katerega so sicer vključene tudi občine Bovec, Kobarid, Tolmin in Idrija. Za projekt postavitve polnilnih postaj so bila zbrana sredstva v višini 100.000 evrov, pri njem pa so poleg omenjenih občin sodelovali še Hidria, Rotary Slovenija, BMW Group Slovenija, Petrol, Gimnazija Jurija Vege Idrija, SIJ, Zavarovalnica Triglav, NKBM, Tesla Motors, Elektro Primorska/E3, Mlekarna Planika, Kmetijska zadruga Tolmin, Microsoft, Plan-net, Relais Châteaux/Kendov dvorec, Avantcar in številni drugi partnerji.

Ob tem so poudarili tudi dejstvo, da je v Sloveniji veliko podjetij, ki že tvorno sodelujejo pri razvoju zelenih avtomobilskih tehnologij, kakršna je Hidria, in so zbrana tudi v Slovenskem avtomobilskem grozdu in širše, pomembno vlogo pri širitvi mreže polnilnic pa pomembno vlogo igra tudi slovenska naftna družba Petrol, ki upravlja 39 polnilnih postaj predvsem vzdolž avtocestnega križa in je sodelovala tudi pri postavitvi postaj ob Keltiki.

Na prireditvi Dan zelene mobilnosti so dobili priložnost tudi dijaki, ki so evropski komisarki za promet Violeti Bulc predstavili svoje zamisli o prihodnosti prometa. Pri projektu je sodeloval tudi BMW Group Slovenija, ki je dijakom Gimnazije Jurija Vege Idrija za raziskovalne namene doniral dva prototipna električna avtomobila BMW Serije 1 Active, s katerima so svoje zamisli lahko preskusili tudi v praksi in oblikovali nova električna vozila za prihodnost. Kot je povedal ravnatelj gimnazije Borut Hvalec, so mladi neizmeren vir navdiha in idej: »Kadar živijo in delajo v primernem in vzpodbudnem okolju, so njihovi dosežki neverjetni. To dokazujejo tudi naši dijaki z raznimi izdelki, raziskovalnimi nalogami in dosežki v raznih projektih, med katerimi je bil zaradi aktualnosti velik izziv tudi projekt Zelene mobilnosti.«

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja