Kia Optima dobiva novo in še drznejšo podobo

27. 2. 2018 | Jure Šujica
Deli

Za slovenske kupce je poleg zunanjosti najpomembnejša novost nov dizelski motor, ki bo nekoliko manjši, a bo obdržal enako moč kot starejši 1,7-litrski agregat.

Kia Optima (nekoč znana pod imenom Magnetis), ki je svojo prepoznavnost na slovenskem trgu začela pridobivati šele s prihodom tretje generacije, je v aktualni podobi na trgu od leta 2016. Čeprav je v aktualni podobi na trgu šele dve leti, pa je korejski proizvajalec zanjo že pripravil prvo pomladitev, ki bo zajemala tako zunanjost kot tudi posodobitev motorne palete.

Čeprav Optima ne spada med najbolje prodajane modele znamke, pa je lani tako kot preostali modeli znamke doživela občutno rast prodaje. V celotnem letu je bilo v Evropi prodanih nekaj več kot 16.800 avtomobilov, kar je 6.200 več kot v letu prej. Zasluga za to gre tudi predstavitvi športne različice GT in izvedbi s hibridnim pogonom.

Notranjost opremljena z ambientalno osvetlitvijo

S prenovo bo avtomobil dobil dva nova pogonska sklopa, enega bencinskega in enega dizla, oba pa bosta imela prostornino 1,6 litra. Dizelski motor bo nadomestil obstoječi agregat s prostornino 1,7 litra, obdržal pa bo njegovo moč, ki znaša 136 'konjev', pomembna novost pa je, da bo motor po novem opremljen s sistemom za selektivno katalitično redukcijo (SCR) za zmanjšanje škodljivih izpustov.

Bencinski motor – na trgih, kjer Kia ponuja model Optima s tovrstnimi motorji, pri nas je trenutno na voljo le prej omenjeni 1,7-litrski dizel – bo ob pomoči turbopuhala proizvedel 180 'konjskih moči' in se bo pridružil dvolitrskima izvedbama s turbopuhalom in močjo 225 'konjev' ter brez prisilnega polnjenja, ki proizvede 163 'konjev'.

Največja sprememba na zunanjosti bo zajemala nov sprednji odbijač s spremenjenimi žarometi, masko in meglenkami, nove bodo tudi LED-luči na zadnjem delu vozila. Limuzinska različica bo prejela še nov zadnji odbijač, kupci pa se bodo lahko odločili za razširjen nabor platišč dimenzij med 16 in 18 palcev. Notranjost bo po novem lahko opremljena z ambientalno osvetlitvijo, pri čemer bodo vozniki lahko izbirali med šestimi različnimi barvami.

Prenovljena Optima bo na evropske trge zapeljala v tretjem četrtletju letos, ko bodo znane tudi morebitne nove cene.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja