Kia Optima Plug-in Hybrid za globalni trg

18. 11. 2015
Deli

Kia je pravkar predstavila novo generacijo limuzine Optima, ki ji je namenila tudi svoj prvi priključno hibridni pogon za globalni trg. Naprodaj bo konec prihodnjega leta.

Še pred priključno hibridno bo na voljo hibridna Optima Hybrid, ki so ji namenili precej izboljšav v primerjavi z dosedanjo. Imela bo večjo baterijo, močnejši elektromotor in osvežen menjalnik, kar naj bi pripomoglo k dobrih deset odstotkov manjši porabi goriva.

Osrednji del pogona je 156-"konjski" 2,0-litrski bencinski motor GDI v kombinaciji s šeststopenjskim samodejnim menjalnikom. Pomaga mu 38-kilovatni elektromotor. Elektrika se shranjuje v litij-polimerni bateriji, ki so ji kapaciteto za 13 odstotkov povečali na 1,62 kWh in jo povsem skrili v dno prtljažnika.

Litij-polimerna baterija v Optimi Plug-in Hybrid (PHEV) razpolaga s kapaciteto 9,8 kWh, elektromotr motor pa z močjo 50 kilovatov. Optima PHEV bo zato z elektromotorjem lahko vozila hitreje od hibridne Optime in povsem električno prevozila do 44 kilometrov, s čimer se bo uvrstila v vrh svojega segmenta.

Tudi v osrčju pogonskega sklopa Optime PHEV bo 156-"konjski" 2-litrski bencinski motor GDI, ki mu bo elektromotor pomagal tudi z razvijanjem takojšnjega navora med pospeševanji. Elektromotor bo namreč vgrajen v šeststopenjski samodejni menjalnik, kjer bo nadomeščal tudi pretvornik navora v ostalih Optimah s samodejnim menjalnikom. Polnjenje z 240 voltnim polnilnikom naj bi trajalo manj kot tri, s 120 voltnim priključkom pa dobrih devet ur.

Kia ima sicer v prihodnjih letih velike načrte s hibridnimi, priključno hibridnimi in električnimi avtomobili. V petih letih bi radi ponudbo s sedanjih štirih povečali na enajst modelov, za dobrih 15 odstotkov pa bi radi povečali tudi povprečno gospodarnost vse svoje avtomobilske ponudbe.

Več o Kiini električni strategiji v prihodnjih letih pa si preberite v 25. številki revije Avtomagazin, ki izide 26. novembra.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"