Kia pripravlja lahki hibridni dizel za drugo polovico leta

15. 5. 2018 | Jure Šujica
Deli

Namenjen bo modelu Sportage, pozneje pa bodo sistem prilagodili še za uporabo v kombinaciji z bencinskim motorjem.

Težko pričakovana tehnologija lahkih hibridov je očitno končno tu. Potem ko je bila sprva bolj kot ne rezervirana za avtomobile višjega cenovnega razreda, se zdaj končno seli v cenovno dostopnejše avtomobile. Lani jo je med prvimi cenovno dostopnimi avtomobili ponudil Renault Scenic, pred nekaj tedni jo je  s prihodom osme generacije Golfa napovedal Volkswagen, zdaj pa je njen prihod pod pokrove motorjev svojih avtomobilov napovedala še Kia, ki bo tehnologijo lahkih hibridov kupcem ponudila že v drugi polovici letošnjega leta.

EcoDynamics+ je ime nove Kijine tehnologije, ki pa bo, zanimivo, sprva na voljo le v kombinaciji z dizelskimi pogonskimi agregati, ki bodo poleg tega opremljeni še s tehnologijo selektivne katalitične redukcije za razgradnjo škodljivih izpustov. Prvi avtomobil, ki bo prejel nov pogonski sklop, bo športni terenec Kia Sportage, v prihodnjem letu pa bo na voljo tudi v tretji generaciji modela Ceed in v kombinaciji z bencinskimi agregati.

Kia na pragu električne revolucije

Sistem bo v svojem bistvu enak kot pri konkurenci in bo sestavljen iz 48-voltne baterije, ki bo v dnu prtljažnega prostora ter zaganjača, ki bo hkrati deloval kot električni generator. Z motorjem bo povezan prek jermena in odmične gredi, njegova vloga pa bo, da pri speljevanju z 10 kilovati dodatne moči razbremeni motor in posledično zmanjša škodljive izpuste. Energijo za delovanje, ki jo bo shranjeval v omenjeni bateriji, pa bo na drugi strani pridobival pri zaviranju ali pri vožnji po klancu navzdol.

Predstavitev lahkega hibrida je še eden v vrsti korakov, ki jih je Kia izvedla znotraj lastne strategije za elektrifikacijo vozil in naj bi bili izvedeni do leta 2025. Korejci so se sicer ob predstavitvi lahkega hibrida pohvalili, da so že zdaj prvi svetovni avtomobilski proizvajalec, ki ob omenjeni tehnologiji v svoje avtomobile vgrajujejo še klasične hibridne in priključne pogonske sklope, poleg tega pa še pravi serijski električni avtomobil (Kona EV). Sicer pa naj bi Kia do leta 2025 v svojih vozilih predstavila skupno 16 novih pogonskih sklopov: pet klasičnih hibridov, pet priključnih hibridov, pet električnih sklopov in nov električni avtomobil s pogonom na gorivne celice.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"