Novi Kia Proceed se je dvignil nad kombilimuzino

13. 9. 2018
Deli

Danes, ko lahko v novem Avto magazinu preberete zapisa Sebastjana Plevnjaka s prve vožnje še zamaskiranega avtomobila, je Kia predstavila novo izvedbo tretje karoserijske različice Ceeda. Kia Proceed ni več zgolj trivratna različica petvratne kombilimuzine, ampak ima tudi petero vrat, zadek shooting brake in nekoliko bolj imeniten nastop.

Proceed bo sicer namenjen le evropskim kupcem, na voljo pa bo – po premieri oktobra v Parizu – v začetku leta 2019. Tudi oblikovali in razvili so ga v Kijinem evropskem oblikovalskem in razvojnem središču v Frankfurtu, izdelovali pa ga bodo v slovaški Žilini, v isti tovarni torej, od koder prihajata tudi kombilimuzinski in karavanski Ceed.

Ker se uvršča v vrh Ceedove ponudbe, bo Proceed na voljo le z opremo GT-Line in kot športni Proceed GT, temu pa bo ustrezala tudi ponudba motorjev. Bencinski različici Proceeda GT-Line bosta opremljeni s 120-'konjskim' litrskim turbobencinskim trivaljnikom ali 1,4-litrskim turbobencinskim štirivaljnikom z močjo 140 'konjev', dizelsko stran pa bo zastopal 1,6-litrski turbodizelski štirivaljnik z močjo 136 'konjev'. Za zadostno moč Proceeda GT bo skrbel 1,6-litrski turbobencinski štirivaljnik, ki je z 204 'konji' identičen tistemu v Kii Ceed GT, na voljo pa bo v kombinaciji s sedemstopenjskim dvosklopčnim menjalnikom.

Notranja in ostala oprema sta sicer identični Ceedovi, seveda z zgornje ravni opreme, vozne lastnosti so primerno boljše od Ceedovih, saj je njegovo dno tudi za pet milimetrov bliže tlom, bolj športnim pričakovanjem pa je prilagojeno tudi podvozje. Prtljažnik je s 594 litri osnovne prostornine in prilagodljivostjo bliže tistemu v karavanu kot pa v kombilimuzini.

Novo na Metroplay: "Ne obstaja tema, o kateri se ne bi smeli šaliti!" - Lado Bizovičar | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem