Kje lahko med prazniki pričakujemo zastoje?

26. 4. 2019 | Jure Šujica
Deli
Kje lahko med prazniki pričakujemo zastoje? (foto: DARS)
DARS

Obnovitvena in vzdrževalna dela se bodo začela že danes.

Pretekli vikend smo na slovenskih cestah že lahko opazili povečan promet vozil s severa, ki so zaradi prazničnega ponedeljka množično drla proti jugu. Nov naval pa na drugi strani zaradi bližajočega se 1. maja in dela proste srede ter četrtka lahko pričakujemo tudi v teh dneh oziroma že danes. Kje je torej mogoče pričakovati morebitne prometne zastoje?

Po vseh štirih krakih avtoceste so že stekla glavna, za letos predvidena obnovitvena dela, ki vključujejo rušenje cestninskih postaj. Najmanj del bo sicer potekalo na tako imenovani Ilirki oziroma gorenjski in dolenjski avtocesti od Karavank do Obrežja. Na severnem delu avtoceste so tako dela predvidena v predoru Karavanke, kjer bo promet s sobote, 27. aprila, na nedeljo, 28. aprila, med 20. uro zvečer in peto uro zjutraj potekal izmenično enosmerno, na prosto pot pa bo treba čakati približno pol ure. Na dolenjski avtocesti še naprej ostaja ozko grlo odsek med Dobruško vasjo in Brežicami, kjer promet poteka dvosmerno po le eni polovici avtoceste. Takšno stanje naj bi trajalo do sredine junija.

Precej več del in posledično zastojev pa je na drugi strani pričakovati na avtocesti A1, ki poteka od severovzhoda do jugozahoda. Na primorski avtocesti tako prek viadukta Ravbarkomanda promet poteka po dveh zoženih pasovih v vsako smer, posledično pa je precej znižana tudi najvišja dovoljena hitrost, ki znaša 60 kilometrov na uro. Takšno stanje naj bi trajalo vse do sredine junija. Enaka ureditev prometa je zaradi podiranja cestninske postaje Videž sicer urejena tudi pri Kozini in na odseku med Vranskim in Šentrupertom. Se bo pa na tem odseku situacija že kmalu poslabšala. Po 6. maju naj bi bil namreč promet zaradi nadaljnjih del pri rušenju CP Vransko preusmerjen na eno polovico avtoceste, posledično pa bo promet v obe smeri potekal le po enem pasu.

Zapore cest in motnje v prometu so predvidene tudi na hitrih cestah. Od danes od 21. ure pa do 6. maja bo tako zaprt odsek hitre ceste med Nanosom in Vipavo proti Novi Gorici, v obratno smer pa so zapore predvidene vsak vikend od 10. maja do 3. junija od petka od 21. ure zvečer do ponedeljka do 5. ure zjutraj. Obakrat bo v času zapor promet preusmerjen na vzporedno regionalno cesto, na katero se bo mogoče vključiti pri izvozu Razdrto. Občasne motnje je sicer pričakovati na prekmurski avtocesti med Mariborom in Lenartom, kjer bodo dela potekala v vklopu Močna.

Sicer pa bo med celotnim vikendom, ki je pred nami, kakor tudi na oba praznična dneva (1. in 2. maja) uvedena omejitev prometa tovornih vozil, katerih skupna največja dovoljena masa presega 7,5 tone. Ta bo v omenjenih dneh trajala med osmo uro zjutraj in 21. uro zvečer.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel