Predelava klasičnega avtomobila na elektriko: Kreisel se je lotil Porscheja 910

15. 4. 2017
Deli

Potem, ko je avstrijsko podjetje Kreisel Electric pred časom elektrificiralo Merecedes-Benz G, so zdaj to storili tudi s sodobno repliko klasičnega dirkalnega avtomobila Porscheja 910.

Porsche se je prav z modelom 910 v šestdesetih letih prejšnjega stoletja uveljavil kot znamka, ki je sposobna tekmovati na velikih dirkah, kakršna je bila dirka 24 ur Le Mansa. Porsche 910 sicer v Le Mansu ni zmagal, ampak je to čast prepustil Porscheju 917 leta 1970, a je kljub temu bil zelo uspešen, predvsem pa je pokazal dozorelost Porscheja kot avtomobilske znamke.

Nemška znamka Evex Fahrzeugbau je Porsche 910 lani spet oživila v konvencionalni cestno legalni obliki Evex 910 s 320-'konjskim' 3,2-litrskim bencinskim motorjem, a so jim pri Kreislu kmalu ponudili nekaj novega: elektrifikacijo legendarnega avtomobila.

Nastal je Kreisel Evex Porsche 910e, ki so ga opremili s 483-'konjskim' elektromotorjem, ki zagotavlja pospeške v 2,5 sekunde do 100 kilometrov na uro in največjo hitrost več kot 300 kilometrov na uro. Moč motorja se na zadnji kolesi prenaša preko dvostopenjskega samodejnega menjalnika. Motor se napaja iz litij-ionskih baterij s kapaciteto 53 kWh, ki polne zagotavljajo do 350 kilometrov dosega, polnilnik pa poleg polnjenja baterij omogoča tudi električni tok v omrežje, če je to seveda potrebno.

Kreisel in Evex načrtujeta omejeno proizvodnjo modela 910e, za katerega bo treba odšteti dober milijon evrov.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"