Lada nadgradila svojega terenca 4X4 in mu dodala oznako Bronto

4. 10. 2017 | Jure Šujica
Deli

Novinec se od standardne izvedbe navzven razlikuje po dodanih zaščitnih plastikah na pragovih in blatnikih, dodani so strešni nosilci.

Kljub temu, da Lada 4X4, nam bolj poznana pod imenom Niva letos praznuje že 40. obletnico, že pred časom pa je bila napovedana tudi njena naslednica, Rusi priljubljeno terensko vozilo še vedno ohranjajo v proizvodnji. Pred časom smo tako že spoznali Lado 4X4 Urban, ki se od klasične različice razlikuje po nekoliko bolj modernih, plastičnih odbijačih in aluminijastih platiščih, sedaj pa je na cesto zapeljala še različica 4X4 Bronto.

Pri Brontu gre za pravo nasprotje 'Urbanu', saj se že na prvi pogled vidi, da je bolj, kot križarjenju po mestu, namenjena vožnji na terenu in brezpotjih. Po večini enotno barvo zunanjosti so zamenjali na poškodbe bolj odporni nepobarvani odbijači in obrobe blatnikov, enake barve so tudi nova platišča s pnevmatikami za terensko vožnjo. Piko na i dodajo strešne sani.

Cena v Rusiji še vedno ostaja nizka

Lada 4X4 Bronto bo prinesla tudi nekaj tehničnih novosti. Pod motornim pokrovom sicer še vedno ostaja preverjen 1,7 litrski agregat z 61 kilovati (83 'konji'), povezan z ročnim petstopenjskim menjalnikom, ki pa bo po novem opremljen s samodejno zaporo diferencialov. Za potrebe terenske vožnje so vozilu okrepili vzmeti in zadnji most, ter mu namenili še nove vzmeti. Ob doplačilu si lahko kupec omisli še dodatno zaščito motorja, vitel in pa dodatne luči na strehi vozila.

Ker gre za nadgradnjo osnovnega vozila – Lada 4X4 Bronto bo predstavljala vrh ponudbe modela 4X4 –je bilo za pričakovati, da se bo Lada posvetila udobju potnikov in voznika. Temu je tako na voljo zavorni sistem ABS in električni pomik ogledal, na spisku dodatne opreme pa je še klimatska naprava ter gretje sedežev. Kljub relativno dobri opremljenosti vozila, pa cena vozila ostaja relativno nizka. Osnovno opremljena Lada 4X4 Bronto v Rusiji stane le 9.640 evrov, v kolikor pa kupec izbere še vse opcije iz spiska dodatne opreme, njena cena naraste na še vedno sprejemljivih 10.580 evrov.

Jure Šujica

Foto: Lada

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"