Lada Niva dobiva naslednika

31. 8. 2018 | Jure Šujica
Deli

Poleg tega je ruski koncern predstavil še štiri nove modele avtomobilov, predvsem namenjenih ruskemu trgu.

Avtomobilski salon v Moskvi je brez dvoma najpomembnejši za rusko znamko Lada, ki na njem lahko predstavi vse novosti, primarno namenjene domačemu trgu in pa trgom vzhodne Evrope. Kljub temu je njihov ostareli in priljubljeni terenec Niva (danes zaradi prevzema imena Niva s strani General Motorsa prodajan pod oznako 4x4), ki se po cestah in brezpotjih podi že polna štiri desetletja, še danes priljubljen in uradno dobavljiv še na nekaterih zahodnoevropskih trgih, neuradno pa tudi pri nas. Prav zato je še toliko bolj zanimiva vest, da naj bi Lada končno pripravljala njenega naslednika.

Koncept, ki je na moskovskem salonu pričakovano požel največ pozornosti (vsaj med vozili znamke Lada), sliši na ime SUV Lada 4x4 Vision. Gre za relativno kratko, 4,2 metra dolgo vozilo, ki naj bi bilo (v nasprotju s konceptom) na voljo zgolj s tremi vrati. »Pripravljamo se na prihodnost znamke Lada. 4x4 Vision je prikaz edinstvenega, energičnega in pogumnega dizajna, ki bi ga lahko uporabili pri novem terenskem vozilu, a se hkrati še vedno zgleduje po legendarni Nivi,« je dejal Steve Mattin, direktor Ladinega oddelka za oblikovanje.

Poleg novega koncepta pa je Lada v Moskvi predstavila tudi štiri nove (oziroma prenovljene) serijske modele avtomobilov: Granta, Vesta Cross, XRAY Cross in pa športno naravnano Vesto Sport. Ti avtomobili naj bi hkrati pomagali Ladi in AutoVAZ-u, da postanejo še nekoliko bolj konkurenčni preostalim tovarnam in znamka znotraj koncerna Renault-Nissan Alliance.

 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja