Lamborghini novi udeleženec elitnega razreda tekmovanja WEC?

12. 8. 2019 | Jure Šujica
Deli
Lamborghini novi udeleženec elitnega razreda tekmovanja WEC? (foto: Lamborghini)
Lamborghini

Nastopili bi v novi seriji, ki naj bi se začela leta 2021.

Po odhodu Porscheja iz razreda LMP1 je elitni razred vztrajnostnih dirk prvenstva WEC in pa posledično tudi dirka za 24 ur Le Mansa postal kar nekoliko pust. Izmed tovarniških moštev je namreč v njem ostala le še Toyota, proti kateri pa maloštevilne privatne ekipe niso imele pretiranih možnosti za konkurenčen boj. A vse bolj postaja jasno, da se bo to že kmalu spremenilo. Po tem, ko je pred časom vstop v ta razred napovedal Aston Martin (ki že leta uspešno nastopa v nižjih kategorijah serije), so namreč o enaki potezi pričeli razmišljati tudi pri Lamborghiniju.

Lamborghini v svoji zgodovini sicer ni bil pretirano dejaven na področju avtomobilskega dirkanja. Ferruccio Lamborghini se je namreč že kmalu odločil, da ne bo podpiral tovarniškega dirkanja, a se tega v podjetju vseeno niso držali, saj so med leti 1989 in 1993 dobavljali tudi motorje za formulo 1, a brez vidnih uspeh, nekaj dejavnosti pa je bilo moč opaziti tudi na drugih področjih avtomobilskega dirkanja. A sedaj gre kot kaže zares.

Novi razred bolj številčen od predhodnika

Stefano Domenicali, generalni direktor Lamborghinija je tako v pogovoru za britanski Autocar priznal, da v podjetju razmišljajo o tem, da bi vstopili v elitni razred vztrajnostnih dirk. Pri tem je sicer bojda še veliko odprtega, saj v podjetju še preučujejo pravilnike tekmovanja in zahteve, zaradi česar vsaj zaenkrat še ne more potrditi, ali bodo dejansko vstopili v to dirkaško serijo ali ne, a možnosti za to so zaenkrat še precej velike.

Če bodo vendarle vstopili v prvenstvo WEC pa ne bodo vstopili v razred LMP1, saj le tega nadomešča nov razred, ki zaenkrat še nima imena, znane pa so okvirne zahteve. Dirkalniki v omenjenem razredu bodo morali namreč tehtati vsaj 1.100 kilogramov in proizvesti največ 750 'konjev' oziroma 550 kilovatov moči, pri čemer bo moč elektromotorjev – katerih uporaba pa ne bo obvezna – lahko znašala največ 200 kilovatov. Za nastop v omenjenem razredu se sicer zanima kar 15 moštev.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja