Lamborghini papežu Frančišku podaril nov avtomobil, model Hurracan

16. 11. 2017 | Jure Šujica
Deli

Frančiškov Hurracan bo meseca maja prodan na dražbi, denar pa bo šel v dobrodelne namene.

Včeraj je v Vatikanu potekala prav zanimiva in posebna slovesnost. Papež Frančišek je namreč dobil obisk s strani italijanskega proizvajalca superšportnih avtomobilov Lamborghini. Ta obisk pa ni bil zgolj protokolarne narave, iz Sant' Agate so mu namreč pripeljali in podarili posebej zanj izdelan avtomobil Lamborghini Hurracan. Avtomobil, ki so mu ga podarili pa se od 'običajne' različice razlikuje že na prvi pogled. Avtomobil so namreč obarvali v belo barvo, preko strehe, prednje havbe in po robovih vrat pa so mu narisali več zlatih črt.

Kljub temu, da je bil avtomobil narejen posebej za Frančiška, pa se je slednji takoj odločil, da vozila ne bo obdržal, pač pa ga bo prodal na dražbi dražbene hiše RM Sotheby's, ki bo potekala 12. maja naslednje leto. Odločil se je tudi, da bo ves izkupiček od prodaje podaril v dobrodelne namene in sicer za obnovo katoliških domov v iraški planoti Nineveh, fundaciji papeža Janeza XXIII., ki skrbi za zlorabljene ženske, žrtve trgovanja z ljudmi in letos praznuje deseto obletnico delovanja ter organizacijama GICAM in “Amici per il Centrafrica”, ki skrbita za pomoč ženskam in otrokom v Afriki.

Janez Pavel II. pred njim prejel Ferrari Enza

Lamborghini Hurracan pa ni edini športni avtomobil, ki bi ga kateri izmed papežev prejel v dar. Leta 2005 je Ferrari takratnemu papežu Janezu Pavlu II. podaril zadnji, 400. izdelan primerek modela Ferrari Enzo. Tudi ta avtomobil pa je bil kasneje s strani iste dražbene hiše prodan na dražbi. RM Sotheby's je takrat za avtomobil iztržil kar 6 milijonov dolarjev.

Poleg avtomobila pa je papež Frančišek v dar do sedaj prejel tudi motor ameriškega proizvajalca Harley Davidson, ki ga je posebej zanj izdelal ob 110. obletnici delovanja. Motor je bil takrat prodan v sklopu dražbene hiše Bonhams, zbran denar pa je bil namenjen za ureditev kuhinje za brezdomce v Rimu. Papež Frančišek sicer za svoje potrebe od leta 2013 uporablja protokolarno vozilo Mercedes Benz razred M.

Jure Šujica

Foto: Lamborghini

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"