Ste lastnik legendarnega terenca? Land Rover bo sanjsko 'nabril' 150 modelov Defender

17. 1. 2018 | Jure Šujica
Deli

Posebna serija bo zajemala do 150 vozil, ki bodo opremljena s 5-litrskimi V8 motorji in preko 400 'konji'.

Da je Land Rover Defender že lep čas 'mrtev' ali bolje rečeno, ven iz proizvodnje, je znano že lep čas. Zadnji primerek je po 67 letih izdelave proizvodnjo zapustil leta 2015, od takrat naprej pa nestrpno pričakujemo njegovega naslednika. A v jubilejnem letu 2018, ko Land Rover praznuje 70. obletnico prihoda omenjenega modela na trg, je angleška tovarna za ljubitelje znamke pripravila prav posebno presenečenje: omejeno serijo vozila tretje generacije v najbolj dovršeni izvedbi do sedaj.

Zadeve pa se bodo lotili na povsem samosvoj način. Namesto, da bi omenjeni avtomobil vrnili v proizvodnjo, bo Land Rover izbral 150 obstoječih primerkov in na njih opravil obsežno nadgradnjo. Osrednji del le te bo vgradnja 5-litrskega bencinskega V8 motorja s 405 'konjskimi' močmi in 515 Nm navora. Ta bo vozilu omogočal pospeške do 100 kilometrov na uro v vsega 5,6 sekundah, najvišja hitrost pa bo elektronsko omejena na 170 kilometrov na uro.

Poskrbljeno bo tudi za lastnike bolj standardnih različic

Predelava, s katero se želijo pokloniti prvim modelom z motorji V8 iz leta 1979 in pa omejeni seriji ob 50. obletnici modela, pa bo obsegala še precej več stvari kot le nov motor. Ta bo namreč povezan z 8-stopenjskim ZF samodejnim menjalnikom, na vozila pa bodo nameščena 18-palčna aluminijasta platišča Sawtooth s pnevmatikami dimenzij 265/65 R18. Drugih večjih sprememb na zunanjosti z izjemo dvojnih LED luči ne bo, bo pa zato toliko bolj spremenjena notranjost. Ta bo v celoti, vključujoč strešno in vratne obloge, armaturo in Recaro športne sedeže, oblečena v Windsor usnje, vozniku pa bo na voljo tudi Land Rover Classic informacijsko-zabavni sistem.

Prenovljeni Land Rover Defender z oznako Works V8 bo na voljo tako v 3-vratni različici z medosno razdaljo 90 inčev, kot tudi v daljši, 5-vratni različici z medosno razdaljo 110 inčev oziroma slabih 2,8 metra. Cene se bodo po pričakovanjih začele visoko: 150.000 funtov oziroma dobrih 169.000 evrov bo namreč potrebno odšteti za krajšo različico. Hkrati z novincem pa bo Land Rover na trg postavil tudi nov obsežen repertoar dodatne opreme, ki bo na voljo lastnikom preostalih Defenderjev.

Jure Šujica
foto: Land Rover

Novo na Metroplay: "Ne obstaja tema, o kateri se ne bi smeli šaliti!" - Lado Bizovičar | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem