Land Rover praznuje 70-obletnico znamke v stilu

15. 1. 2018 | Jure Šujica
Deli

V ta namen bodo obnovili enega izmed trojice predprodukcijskih avtomobilov, ki je bil pogrešan kar 63 let!

Le malo je vozil, ko si v avtomobilski industriji pustili tak pečat kot Land Rover Defender – to ime je dobil šele kasneje. Morda bi ga lahko primerjali s Volkswagnovim Hroščem, oba sta namreč s takojšnjim uspehom poskrbela za nastanek povsem nove avtomobilske znamke. Še nekoliko več vzporednic lahko potegnemo z Jeepom, ki nastal v Združenih državah Amerike za potrebe ameriške vojske, kot avtomobilska znamka pa uspešno deluje še danes. A Land Rover v letošnjem letu praznuje prav poseben, okrogel jubilej, 70. obletnico ustanovitve znamke.

Land Rover bo okrogli jubilej obeležil s številnimi prireditvami, ena izmed najbolj zanimivih se nam obeta med 28. marcem in 2. aprilom na avtomobilskem salonu v Amsterdamu, kamor bo britansko podjetje pripeljalo obnovljen primerek prvega avtomobila, model Defender. Posebnost tega konkretnega avtomobila pa je, da gre za enega izmed zgolj treh izdelanih pred-produkcijskih vozil,  za katerim je bila od leta 1955 izgubljena vsaka sled.

Dolga leta propadal na poljih in vrtovih

Avtomobil je bil nazadnje na cesti nekje v šestdesetih letih prejšnjega stoletja. Ni točno znano kdaj, ve pa se, da je nato polnih dvajset let preživel zapuščen na polju nekje v Walesu. Z namenom obnove je bil nato prodan novemu lastniku, pri katerem pa se je žalostna zgodba nadaljevala, vse dokler ni bil leta 2016 odkrit na nekem vrtu, le nekaj kilometrov ven iz mesta Solihull, kjer je bil avtomobil daljnega leta 1948 izdelan.

Tim Hannig, direktor oddelka Jaguar Land Rover Classic, je celoten projekt obnove in pomembnosti vozila pospremil z naslednjimi besedami: »Ta Land Rover je nenadomestljiv del avtomobilske zgodovine in je enako pomemben kot 'Huey', prvi predprodukcijski Land Rover. Obnova v oddelku Classic Works, kjer lahko zagotovimo, da bo avtomobil na koncu točno tak, kot si želimo, je torej primern začetek proslavljanja 70. obletnice.« Pri tem bodo upoštevali vse lastnosti in razlike, ki jih je imelo 48 izdelanih predprodukcijskih vozil, vključno z originalno zeleno barvo, na ogled procesa obnove pa bodo povabili tudi vse dosedanje lastnike avtomobila.

Jure Šujica 

Foto: Land Rover 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja