Range Rover Sentinel je prava mobilna utrdba

5. 3. 2019 | Janez Heimer
Deli

Več kot tona zaščite in petlitrski osemvaljnik s kompresorjem.

Pri Land Roverju so danes predstavili novo različico blindiranega Range Roverja Sentinel za najzahtevnejše kupce in morda tudi tiste, ki bi se lahko upravičeno bali kakšnih posebnih nevšečnosti med vožnjo. Po letu 2015 je to prvi novi Sentinel, ki ga odlikujeta kar petlitrski osemvaljnik (pri dihanju mu pomaga še kompresor) ter izboljšano podvozje, enako tistemu pri različici Autobiography. Blindirano različico so razvili v oddelku za posebna vozila podjetja Land Rover.

Novi Range Rover Sentinel tokrat zmore kar 280 kilovatov (380 'konjev'), stotico pa doseže v 10,4 sekunde. Najvišjo hitrost so elektronsko omejili na 193 kilometrov na uro. Vozilo je opremljeno z blindiranimi stekli, odpornimi proti strelam in celo improviziranimi eksplozivnimi napravami. Zaščitena je tudi streha in poskrbljeno je za izstop iz vozila v sili, ki so ga razvili v skladu s posebnimi balističnimi zahtevami. 

Vozilo odlikuje sistem 'run-flat', s katerim se lahko s hitrostjo do 80 kilometrov na uro pripeljemo 48 kilometrov daleč tudi s poškodovanimi pnevmatikami. Lastniku so na voljo še ozvočenje v zunanjosti za obveščanje okolice, sirene in opozorilne luči, opcijsko pa je mogoče naročiti posebni sprednji stranski stekli, ki se odpreta le za 150 mm in sta tako primerni za izročanje ali prevzem dokumentov.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja