Lexus NX z najbolj "cool" kolesi

22. 12. 2015
Deli

Lexus je vožnjo po ledu postavil na novo raven. Namesto, da bi vozil po ledeni podlagi, so na hibridni Lexus NX nataknili kar ledena kolesa.

Trem strokovnjakom za ledene skulpture iz londonskega studia Hamilton Ice Sculpotrs s 35-letnimi izkušnjami na področju izdelave velikih skulptur iz ledu so naročili, naj raziščejo, kako bi lahko z ledom nadomestili kovinska platišča in gume.

Po treh mesecih raziskav, oblikovanja in preskusov so na globoko zmrznjeni Lexus NX, ki je pred tem pet dni preživel v zmrzovalniku s temperaturo 30 stopinj pod ničlo, namestili ledena platišča in se potem, ko je vžgal v prvem poskusu, zapeljali po neki londonski cesti. Privlačnost koles so povečali še z led svetilkami, ki so jih integrirali v ledeno strukturo.

Oblikovalci med izdelavo ledenih koles najprej z laserskim skenerjem posneli originalna kolesa na platiščih, potem pa s pomočjo računalnikov izdelali osnovo za ledena kolesa, za katera so porabili štirikrat po 36 delovnih ur. Precizna finalna dela, med katerimi so izdelali celo profil na tekalni površini, so opravili ročno s pomočjo japonskih jeklenih dlet in drugega ročnega orodja. Za izdelavo ledu so uporabili mehko tekočo vodo, ki je zagotovila prosojno strukturo ledu, zadostno nosilnost pa so dosegli z akrilnimi vstavki.