Lincoln na Continentalu obuja 'samomorilska' vrata

18. 12. 2018 | Jure Šujica
Deli

80. obletnico Continentala bo Lincoln praznoval s počastitvijo najbolj znane, pete generacije modela iz leta 1961.

Continental, Lincolnova velika limuzina, je brez dvoma najbolj znan model te ameriške znamke prestižnih avtomobilov, zlasti Forda, izmed številnih generacij avtomobila pa je zagotovo najbolj prepoznavna tista iz leta 1961. Deloma je tako zaradi tega, ker je bil v takšnem avtomobilu umorjen tudi ameriški predsednik John F. Kennedy, še precej bolj pa se je avtomobil v zgodovino zapisal zaradi impozantne oblike in nasproti odpirajočih se vrat.

Prav v letu 2019 pa bo omenjeni model praznoval 80 let obstoja na trgu. Ob tem bo avtomobil dobil nekaj kozmetičnih sprememb, glavna pa je izdelava posebne serije avtomobila z imenom Coach Door Edition. Kot namiguje že ime, gre za različico vozila, opremljeno z nazaj odpirajočim se zadnjim parom vrat, s čimer so se oblikovalci poklonili njegovemu predhodniku izpred skoraj 60 let.

Ob 80. obletnici le 80 vozil

»Centralno odpiranje vrat je postalo sinonim za Lincolna Continentala, čeprav so bila uporabljena le pred 60 leti, a so pustila tak vtis, da se jih spominjamo še danes,« je o legendarnem dizajnu dejal Lincolnov oblikovalski direktor, David Woodhouse. Ob tem je dejal, da gre za sožitje elegance in udobja, saj ob odpiranju naredijo vtis na okolico, hkrati pa omogočajo kar najlažji izstop iz avtomobila.

Pri Lincolnu pa se niso odločili za množično izdelavo avtomobila. Namesto tega bodo izdelali omejeno serijo, sestavljeno iz le 80 primerkov. Ti bodo opremljeni s posebno obrobo na pragovih vrat in v kar 30 smereh nastavljivih zadnjih sedežih. Pod motornim pokrovom se bo skrival trilitrski biturbo šestvaljni motor z močjo 400 'konjev' oziroma 294 kilovatov, ki predstavlja tudi vrh motorne ponudbe v prestižni limuzini.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja