Ne, pod vodo pa ne bo šel: Lotus Evora Sport 410, s katerim so se spomnili bondovskega Esprita S1

19. 2. 2017
Deli

Lotus se spominja štiridesete obletnice nastopa njihovega Esprota S1 v filmu o tajnem agentu Jamesu Bondu 'Vohun, ki me je ljubil', v katerem sta leta 1977 nastopila Roger Moore in Barbara Bach. Obeležili so ga z edinimi jubilejnim primerkom tudi sicer na vsega 150 primerkov na leto omejenega športnika Lotusa Evora Sport 410.

Kot je povedal Lotusov direktor Jean-Marc Gales, se spominjajo učinka, ki ga je imel Lotus S1 v filmu , zato ga hočejo počastiti z unikatnim avtomobilom, ki pa je sicer dostojen spomin nanj, vendar ga ne dosega v njegovih sposobnostih. Spomnimo se, da se je Lotus S1 v filmu spremenil tudi v mini podmornico, da je izstreljeval rakete in še kaj.

Pri hišnem oddelku za personalizacijo Lotus Exclusive so unikatni Evori namenili unikatni sprednji odbijač, beli zadnji spojler iz ogljikovih vlaken in črno črto na bokih, s katerimi spominja na filmskega Lotusa. Potniški kabini so namenili tkanino v vzorcu 'tartan' na sedežih in oblogah vrat, alkantaro na armaturni plošči in sredinskem grebenu pa so popestrili s kontrastnimi rdečimi šivi.

Lotus Evora Sport 410 sicer nima tehničnih posebnosti filmskega Esprita, a kljub temu ni od muh. Po zaslugi ročno izdelanih komponent iz ogljikovih vlaken tehta le 1.208 kilogramov in ima nizko težišče, zato ga 410-'konjski' 3,5-litrski šestvaljnik brez težav v vsega 3,9 sekunde izstreli do 100 kilometrov na uro, aerodinamika pa ga tišči k tlom, da ne zleti s ceste.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja