Lotus novi-stari igralec v svetu superšportnih avtomobilov?

12. 8. 2018 | Jure Šujica
Deli

Njegov kitajski lastnik, podjetje Geely, naj bi načrtovalo 1,9 milijarde velik vložek v razvoj podjetja in novih modelov.

Pred dnevi smo pri reviji Avto magazin v sklopu rubrike Zgodovina predstavili razvoj britanske avtomobilske znamke Lotus. Letos namreč mineva natanko 70 let, odkar je njen ustanovitelj, Colin Chapman, v garaži staršev svoje bodoče žene predelal starega Austina Seven in tako napravil prve korake k razvoju lastne avtomobilske znamke, ki je z vzponi in padci preživela vse do danes.

Čeprav se pri Lotusu govori o predstavitvi novega (prvega) športnega terenca, pa stvari pri britanski znamki vseeno ne potekajo nabolje. V prvih sedmih mesecih tega leta so namreč izdelali in prodali le 145 novih avtomobilov, kar je 25 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. A stvari se znajo kmalu obrniti. Po poročanju spletne strani Automotive News Europe naj bi namreč večinski lastnik znamke, kitajski koncern Geely, ki si sicer lasti tudi znamko Volvo, razmišljal o finančni injekciji za razvoj podjetja v višini 1,9 milijarde evrov.

Nova tovarna in (optimistična) vizija

Z omenjeno naložbo naj bi Lotus odprl dodatno tovarno v Veliki Britaniji, ki naj bi dala delo 200 delavcem. Poleg tega naj bi v Coventryju odprli tudi nov oblikovalski in razvojni center, in čeprav se pojavljajo govorice o dveh novih modelih, v praksi še ni potrjeno, ali bo iz podjetja v bližnji prihodnosti zapeljal tudi kak nov model. Zadnji, model Evora, je bil namreč predstavljen že leta 2009, korenine modelov, kot sta Elise in Exige, pa segajo celo v prejšnje tisočletje.

Kljub temu pa, kot kaže, pri Geelyju močno verjamejo v svetlo prihodnost Lotusa. Poleg omenjene pomoči podjetju naj bi namreč razmišljali o povečanju deleža v lastniški strukturi – 49 odstotkov podjetja si lasti malezijska Etika. V prihodnjih letih naj bi se nato uvrstili med najbolj cenjene proizvajalce športnih avtomobilov na svetu, kamor spadajo Ferrari, Porsche, Lamborghini in podobni.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"