LPP Eurban - prevoz na klic z e-Golfi

21. 9. 2016
Deli

Ljubljanski javni potniški promet je uvedel novo storitev, imenovano prevoz na klic. Ime Eurban hkrati označuje, da bodo zanjo uporabljali električne avtomobile.

LPP je namreč kupil 20 e-Golfov, s katerimi bodo izvajali to storitev, zanjo pa so, kot je na tiskovni konferenci povedal direktor LPP Peter Horvat, postavili tudi svoje hitre polnilne postaje, na katerih bodo te avtomobile napolnili v manj kot pol ure. Storitev EURBAN bodo izvajali na dva načina, in sicer po predhodno objavljenem voznem redu in po prilagodljivem voznem redu, v vsakem primeru pa bodo morali potniki storitev naročiti najmanj dve uri vnaprej. Potniki bodo v e-Golfe vstopali in izstopali na avtobusnih postajališčih, na voznem redu posamezne linije bodo označeni termini, ko bo možno naročiti storitev EURBAN. Storitev najprej testno uvajajo na linija 26 (Tuji Grm-Mali Lipoglav), glede na izkušnje iz testnega obdobja pa bodo vključili še druge linije. Plačilo bo možno z Urbano ali z mobilnim telefonom, cena pa bo takšna kot pri ostanku mestnega prevoza. Kasneje bodo uvedli še prevoz na klic po prilagodljivem voznem redu, ki bo nekaj dražja storitev, bo pa tudi zanjo veljala enotna cena (za razliko od taksi prevozov, kjer je cena odvisna od razdalje iin časa).

Da so se odločili za uporabo električnih avtomobilov, je povsem razumljivo, saj je Ljubljana Zelena prestolnica Evrope 2016, je bil na tiskovni konferenci župan Ljubljane Zoran Janković, ki je še poudaril, da je ta storitev logično nadaljevanje ostalih prizadevanj s področja čiste mobilnosti v Ljubljani, od mestnih koles Bicikelj do električnih prevozov s Kavalirji po za promet sicer zaprtem centru mesta. Direktor slovenskega zastopnika Volkswagne, Porsche Slovenija,Danilo Ferjančič je dodal, da je dejstvo, da so pri LPP izbrali prav e-Golfe, potrditev pravilne usmeritve Volkswagna v e-mobilnost in prizadevanj slovenskega uvoznika na tem področju.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"