Lynk 01 najhitreje prodajan avtomobil na svetu

4. 12. 2017 | Jure Šujica
Deli

6.000 primerkov je bilo razprodanih v manj kot dveh minutah in pol.

Ob omembi imena Lynk&Co. verjetno večina bralcev ne ve, o čem točno je govora. Če vam povemo, da je njen lastnik kitajsko podjetje Geely, ki si sicer lasti tudi znamki Volvo in Lotus, boste verjetno hitro ugotovili, da gre za avtomobilsko znamko. A kitajsko podjetje je pred kratkim postavilo prav zanimiv in spoštovanja vreden dosežek. Njihov prvi serijski model s preprostim imenom 01 je namreč postal najhitreje prodajan avtomobil v zgodovini. Prvih 6.000 primerkov je bilo že prvi dan predvidene tridnevne predprodaje razprodanih v zgolj 2 minutah in 17 sekundah.

Uraden začetek prodaje avtomobila, ki je bil zasnovan na Švedskem, izdelan pa na Kitajskem, je bil načrtovan za 28. novembra, 17. novembra pa je podjetje zgolj preko spleta organiziralo predprodajo, ki naj bi trajala 3 dni, do 20. novembra, končala pa se je po vsega 137 sekundah.

Zgolj ena oprema

S popotnico odlične predprodaje je podjetje nato 28. novembra pričelo prodajo modela 01. Tega lahko (zaenkrat zgolj) na Kitajskem kupci naročijo v eni izmed 150 prodajaln. Te bodo bolj kot avtomobilskim salonom podobne butikom in opremljene s kavarno, majhnim kinom in otroškim kotičkom.

Športni terenec 01 je sicer v veliki meri povezan s švedsko znamko Volva. Zasnovan je v Gothenburgu (rojstnem mestu Volva), izdelan pa na Kitajskem. Za pogon bodo skrbeli Volvovi motorji, tako kot njihov najnovejši model XC40 pa bo tudi Lynkovega 01 moč 'kupiti' preko naročnine. Je pa avtomobil mogoče naročiti zgolj eno izbiro opreme, lista dodatne opreme pa tako ostaja prazna.

Jure Šujica
Foto: Lynk & Co.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol