Video: Mazda napoveduje revolucionarno novo generacijo Mazde3

19. 10. 2018 | Jure Šujica
Deli
Video: Mazda napoveduje revolucionarno novo generacijo Mazde3 (foto: Arhiv AM)
Arhiv AM

Z njim prihaja nova generacija motorjev SkyActiv, strah in trepet dizelskih agregatov in nov oblikovalski jezik.

Že kar lep čas pri Avto magazinu napovedujemo prihod nove generacije bencinskih motorjev SkyActiv z oznako X. Njihova posebnost je v tem, da bodo v izgorevalnih komorah proizvajali veliko večji tlak, s čimer bo na eni strani skorajda v celoti odpravljena potreba po vžigalnih svečkah, na drugi strani pa bo večji izkoristek, kar naj bi se poznalo v 30 odstotkov nižji porabi goriva v primerjavi s primerljivimi motorji družine SkyActive-G.

Prvi avtomobil, ki bo uporabljal novo generacijo bencinskih motorjev, bo Mazda3 četrte generacije, katere prihod na trg je predviden v prvi polovici leta 2019, svojih prvih pet minut slave pa naj bi doživel že prihodnji mesec, ko je predvideno njegovo javno razkritje. A pri Mazdi so na ta trenutek že dobro pripravljeni, na YouTubu so pred dnevi že pokazali prvi video napovednik novinca z naslovom 'A new era begins', prihaja nova doba.

Čeprav so pri Mazdi razkrili le dve podrobnosti avtomobila – del bočne linije in zajeten C-stebriček – je to dovolj, da lahko domnevamo, kam pes moli taco. Razkriti del namreč na moč spominja na lani predstavljeno študijo Kai Concept. Mazda je namreč že v tem konceptu predvidela uporabo novega motorja, obenem pa je veljal kot napoved novega oblikovalskega jezika Kodo, ki bo tako, kot kaže, zaživel tudi v praksi.

Preberite še:

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja