Mazdini Skyactiv-3 bencinski motorji bodo tako čisti kot elektromotorji

30. 1. 2018 | Jure Šujica
Deli

To bodo dosegli predvsem na račun večjega izkoristka toplotne energije.

Dobra novica za vse privržence motorjev z notranjim izgorevanjem! Mazda je napovedala, da načrtuje izdelavo bencinskega motorja, s katerim bi lahko konkurirala elektromotorjem, predvsem kar se tiče izpustov oziroma škodljivih vplivov na okolje. Pri tem je seveda govora tudi o proizvodnji električne energije in ne zgolj izpustih pri delovanju motorja samega.

Zdi se torej, da je japonski avtomobilski velikan eden izmed zadnjih proizvajalcev, ki dolgoročno še vedno verjame v obstanek motorjev z notranjim izgorevanjem, predvsem tistih, ki jih poganja bencin. V prihajajoči generaciji SkyActiv-X motorjev bodo s pomočjo mehanskega kompresorja dosegli višji tlak v motorju, kar bo omogočilo nižjo temperaturo v motorju, s tem pa večji izkoristek goriva in posledično manjšo porabo ter izpuste škodljivih plinov.

Obdobja bencinskih motorjev še ni konec

SkyActiv-X motorji naj bi na trg prišli predvidoma marca prihodnje leto, že sedaj pa v tovarni razmišljajo o tretji generaciji tovrstnih motorjev, poimenovani SkyActiv-3. Ti naj bi bili še nekoliko bolj nadgrajeni v smislu učinkovitosti, v primerjavi s prihajajočo drugo generacijo SkyActiv motorjev naj bi se ta povečala za skoraj 100 odstotkov, hkrati pa dvignila učinkovitost izrabe energije na 56 odstotkov. V praksi to pomeni, da bi se veliko večji delež energije namesto v toploto pretvoril v kinetično energijo.

Mituso Hitomi, prvi mož Mazdinega oddelka za razvoj motorjev, ob tem dodaja, da bi se z omenjeno tehnologijo do 25 odstotkov zmanjšali izpusti ogljikovega dioksida. Ta naj bi tako dosegel enako količino izpustov, kot jo posredno proizvedejo električni avtomobili ob upoštevanju izpustov, ki nastajajo pri proizvodnji električne energije kot take. S tem pa bi posledično zagotovili še nekaj dodatnih let življenja motorjev z notranjim izgorevanjem.

Jure Šujica
foto: Mazda, Arhiv AM

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja