Mercedes-AMG GT 4-Door Coupé prvo leto na voljo v prav posebni izdaji

8. 5. 2018 | Jure Šujica
Deli

Premiera vozila v izvedbi Edition 1 ta vikend, potekala pa bo na slavnem dirkališču Nurburgring v Nemčiji.

Letošnje leto je za navezo Mercedes-Benz in hišni oddelek za predelave AMG prav posebno. Na ceste bo namreč zapeljala prva športna limuzina, ki je od vsega začetka plod skupnega sodelovanja obeh strani. Jasno, AMG že dolga leta predeluje avtomobile s trikrako zvezdo na motornem pokrovu, a gre na koncu vseeno 'le' za predelave v osnovi nekoliko bolj umirjenih avtomobilov. In če niste zasledili, gre za avtomobil, ki ga bo naveza postavila ob bok že uveljavljenemu kupeju GT V8, slišal pa bo na ime Mercedes-AMG GT 4-Door Coupé.

Novinec bo na trg prišel septembra (točen datum še ni znan), kot poroča Daimler, sicer lastnik obeh znamk, pa bo avtomobil na veselje prvih bodočih lastnikov zgolj 12 mesecev od začetka proizvodnje na voljo v omejeni različici, poimenovani Edition 1. Poteza, ki smo je zadnje čase pri Mercedesu že kar vajeni. Znamka namreč že kar lep čas predstavitev novega modela začini z omejeno serijo praviloma bogato opremljene izvedbe novinca.

Prav nič drugače ne bo niti pri Mercedes-AMG GT 4-Door Coupé 63 s 4-Matic Edition 1 – ni kaj, ime je dolgo, a pomenljivo – saj bodo imeli kupci, ki se bodo odločili za nakup vozila, številne razloge za čimprejšnji nakup. Avtomobil, pod pokrovom katerega se bo vrtel štirilitrski osemvaljni motor z dvema turbo puhaloma in močjo 639 'konjev' (470 kilovatov), bo namreč izdatnih sprememb deležen že na karoseriji, ki bo pripomogla k še boljšemu izkoristku moči. Te bodo zajemale večje fiksno zadnje krilce z možnostjo ročne (!) nastavitve, ki bo, kot navaja Daimler, ob hitrosti 300 kilometrov na uro (najvišja hitrost je še 15 kilometrov višja) ponujal dodatnih 30 kilogramov potiska k tlom. Spremenjeni in učinkovitejši bodo tudi reže ter aktivni difuzor na sprednjem odbijaču, po zaslugi katerih bo imel avtomobil pravzaprav še nižji koeficient zračnega upora kot sicer.

Hiter, a dovolj za postavljanje rekordov?

Posebnosti prve serije športnika Mercedes-AMG GT 4-Door Coupé pa se bodo nadaljevale tudi v notranjosti avtomobila. Tu bosta prevladovali sivina in črnina, za popestritev pa bodo poskrbeli številni dodatki iz ogljikovih vlaken in živo rumeno obarvani varnostni pasovi. Rumeno obarvane bodo tudi obrobe novih športnih sedežev, ozadje analogne ure z napisom Edition 1 in obrobe posebnih, črno obarvanih tepihov.

Omejena serija vozila bo uradni debi doživela na 24-urni vztrajnostni dirki, ki bo ta teden potekala na dirkališču Nurburgring. Z 'zelenim peklom' pa se je novinec medtem že spopadel, pri čemer naj bi dosegel čas v bližini sedmih minut in 30 sekund. Točnega časa Mercedes-Benz ne želi razkriti, vsekakor pa bi bilo zanimivo vedeti, ali jim je uspelo izboljšati čas 7:32, ki gaje postavila Alfa Romeo Giulia in tako postala najhitrejša limuzina na tem dirkališču.