Mercedes-AMG Project One je rezultat virtualnega inženiringa

20. 9. 2018 | Jure Šujica
Deli

Objavljene pa so tudi že prve fotografije zakrinkanega testnega primerka avtomobila, ki naj bi predstavljal cestni ekvivalent dirkalniku formule 1.

Lani je Mercedes-Benz na avtomobilski salon v Frankfurtu pripeljal več kot 100 različnih vozil, brez dvoma pa je največ zanimanja požel skorajda serijski primerek superšportnega model Project ONE. Ta naj bi na ceste zapeljal v prihodnjem letu, trenutno pa je še vedno v fazi testiranj, zakrit pod kamuflažno folijo.

Več sto ur so inženirji iz različnih delov sveta vložili v razvoj pogonskega sklopa, sestavljenega iz 1,6-litrskega šestvaljnika in dveh elektromotorjev, ki skupaj proizvedejo okroglih 1.000 'konjev' oziroma 735 kilovatov moči, preden so ga namestili v zadek prvih testnih avtomobilov in jih poslali na 'skrivno lokacijo' nekje v Veliki Britaniji.

Ne Nürburgring, Millbrook

Hkrati z novico o uspešnih testiranjih pa je Mercedes postregel tudi s tremi fotografijami testnega avtomobila. Z njih je razvidno, da je bil avtomobil v primerjavi s konceptom nekoliko spremenjen, saj pogrešamo bočna krilca pred in za sprednjim parom koles, nekoliko pa je spremenjen tudi zadek vozila, kjer je namesto para trojnih luči samo en par okroglih luči, manjka pa tudi zaščitna mreža, iz česar gre sklepati, da bo zadek deležen še nekaterih sprememb.

Mimogrede, čeprav pri Daimlerju niso želeli razkriti lokacije nastanka fotografij, pa gre brez dvoma za sloviti poligon Millbrook v britanskem Bedforshiru. Na tako imenovani Alpski cesti so bili ne nazadnje posneti tudi sloviti prizori prevračanja Astona Martina DBS, ki jih lahko vidimo v filmu o tajnem agentu 007: Casino Royale.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja