Najmočnejši Mercedes razreda A bo A45 AMG - šušlja se o 400 'konjih'!

29. 11. 2017 | Jure Šujica
Deli

Najmanjši Mercedes bo na voljo v dveh različicah, ime šibkejše še ni znano.

Pred dnevi smo že predstavili notranjost novega Mercedes Benz-a razreda A. In čeprav še vedno čakamo na uradno predstavitev celotnega avtomobila, iz tovarne prihajajo informacije, da bo najmanjši Mercedes konec naslednjega leta ali pa v začetku leta 2019 na voljo tudi v različici AMG. Pravzaprav kar v dveh in ena nikakor ne bo od muh.

'Prava stvar' bo nosila oznako A45 AMG 4Matic, avtomobil pa je že v fazi preizkušanja. Kljub temu, da je o njem znanega le malo, pa se ve, da bo imel novinec preko 400 'konjskih' moči, s čimer naj bi predstavljal resno konkurenco Audiju RS3: poleg tega naj bi bil od modela trenutne generacije tudi precej bolj agresiven, predvsem na področju voznih lastnosti. Avtomobil bo tako nižji in opremljen z nastavljivim vzmetenjem, za prenos moči na podlago pa bo skrbel štirikolesni pogon.

200 'konjev' na liter

Pod motornim pokrovom se bo skrival dvolitrski štirivaljni motor, ki bo ob pomoči turbo puhala lahko iztisnil vsaj 400 'konjev', s čimer bo presegel magično mejo 200 'konjev na liter prostornine. Naziv 'Predator', kakršnega so mu nadeli delavci, v tovarni mu zato kar pristoji. Ljubitelje bencinskih hlapov bo ob tem razveselila novica, da avtomobil zagotovo ne bo opremljen z elektromotorjem.

Družbo v AMG družini pa bo izvedbi A45 delal nekoliko bolj civilno naravnan in bolj uporaben model A32 4Matic ali pa A36 4Matic – končna odločitev o njegovem imenu še ni znana. Tudi ta bo opremljen z dvolitrskim motorjem, a bo uporabljal drugačen motorni blok, posledično bo nekoliko manjša tudi njegova motorna moč. Z dobrimi 300 'konji' naj bi mu tako največjo konkurenco predstavljal Golf GTI.

Jure Šujica
Foto: Daimler

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja