Mercedes Benz najavil masovni vpoklic vozil

20. 10. 2017 | Jure Šujica
Deli

Vpoklicanih naj bi bilo preko milijon vozil, razlog vpoklica pa je napaka na sistemu zračnega meha v volanu.

Avtomobilski proizvajalec iz Stuttgarta je pred dnevi najavil masovni vpoklic nekaterih svojih vozil, izdelanih med leti 2011 in 2017. Razlog vpoklica je napaka na vzmeti, ki sproža zračni meh in ozemljitvi volanskega droga, na katerega je omenjeni sistem vezan. Kljub tej napaki pa Mercedes-Benz lastnike vozil miri, da so možnosti za spontano sprožitev varnostnega meha zelo majhne. Poleg tega dodaja, da v kolikor bi prišlo do preloma vzmeti, bi avtomobil v zvezi s tem javil napako na sistemu in bi ga bilo možno še pravočasno odpeljati na servis.

Prvi sumi na napako v sistemu so se pojavili že leta 2015, uradno preiskavo pa so v podjetju začeli letošnjega januarja. V tem času je podjetje prejelo podatke o skupno petih različnih primerih, ko se je zračna blazina sprožila med vožnjo. Junija so nato preiskovalci v podjetju odkrili povezavo med omenjeno vzmetjo in slabo ozemljitvijo, ob tem pa poudarjajo, da napaka nikakor ni povezana z afero v podjetju Takata.

Kljub napaki avtomobili varni

Največji vpoklic vozil bo narejen v Združenih državah Amerike, kjer bo skupno vpoklicanih dobrih 495.000 vozil, poleg tega pa bo vpoklicanih še 400.000 vozil iz Velike Britanije in 100.000 vozil, prodanih v Nemčiji. Vpoklici v drugih državah bodo manjši, med vpoklicanimi avtomobili pa bodo vozila razreda A, B, C, E, CLA, GLA in GLC.

Mercedes-Benz zagotavlja, da so vozniki okvarjenih vozil lahko brez skrbi, saj naj se napaka v normalnih okoliščinah nebi smela pojaviti. Bo pa kljub temu kupce teh vozil preko pošte pozval naj se z avtomobilom oglasijo na pooblaščenem servisu, kjer jim bodo sistem brezplačno zamenjali.

Jure Šujica

Foto: Arhiv AM

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja