Mercedes Benz razkril notranjost novega razreda A

23. 11. 2017 | Jure Šujica
Deli

Druga generacija Mercedes Benz razred A veliko elementov povzema po večjih bratih, tudi razredu S.

Mercedes Benz je s spremembo razreda A leta 2012 iz majhnega enoprostorca v kompaktno kombilimuzino zadel v polno. Avto je postal prodajna uspešnica, pomembneje za Mercedes pa je, da se je povprečna starost kupcev znižala za kar 13 let! Po šestih letih od predstavitve pa je sedaj čas za menjavo generacije in medtem, ko vozniki na cestah že srečujejo zamaskirane testne avtomobile, je Mercedes uradno predstavil notranjost novega 'A-ja'.

Mercedes je v primerjavi s prvo generacijo svojega najmanjšega avtomobila storil velik korak naprej, tako v izbiri materialov, kakor tudi pri izgledu samem, s katerimi so se močno približali precej dražjim modelom v ponudbi. Armaturna plošča je po novem sestavljena iz dveh skupaj postavljenih LCD ekranov – podobno kot v razredih E in S, iz slednjega pa je povzet tudi volanski obroč. Zaslona bosta med seboj povezana, odvisno od izbire opreme pa bosta na voljo v velikosti 7 ali 12,3 palcev.

Več prostora za potnike in prtljago

Pod zaslonoma, v sredinskem armature delu ostaja 5 okroglih odprtin za dovod zraka v kabino, ki pa so v skladu ostalih modelov znamke oblikovani tako, da spominjajo na nekakšno turbino. Okrasne letvice okrog njih in drugod po kabini bo tovarna lahko izdelala iz lesa. Sedeži bodo ob doplačilu oblečeni v usnjene prevleke, vanje pa bo lahko vgrajen sistem za ogrevanje in hlajenje, kar bo še posebej priročno v vročih poletnih dneh in hladnih zimskih jutrih in pa masažna funkcija.

Čeprav zunanje mere avtomobila še niso poznane, pa je Mercedes že naznanil, da bo kabina novinca v vseh pogledih nekoliko večja, pi čemer bodo največ pridobili potniki na zadnjih sedežih. Njim bo v prostoru ramen na voljo dodatnih 22 milimetrov prostora, 36 milimetrov prirastka bo moč opaziti v predelu ramen, minimalno, 8 milimetrov pa bo več prostora tudi nad glavo. 11,5 centimetrov daljši in 29 litrov večji bo prtljažnik, ki bo imel po novem prostornino 370 litrov. Le-tega bo sedaj še nekoliko lažje napolniti, saj bo njegova odprtina kar 20 centimetrov širša.

Novi Mercedes Benz razred A bo na ceste zapeljal v sredini leta 2018, kasneje pa se bo petvratni kombilimuzini pridružila še 4-vratna limuzina, verjetno podobna tisti, predstavljeni v Šanghaju.

Jure Šujica
Foto: Daimler

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja