V London prihaja "najbolj fin avtomobil na svetu": Mercedes-Benz S Barker 'Boat Tail'

16. 4. 2018
Deli

Obiskovalci letošnje prireditve Concours of Elegance 2018, ki bo med 31. avgustom in 2. septembrom potekala na zemljišču palače Hampton Court v Londonu, si bodo lahko ogledali znameniti Mercedes-Benz S Barker 'Boat Tail' iz leta 1929, ki si je na prireditvi Pebble Beach Concours d'Elegance prislužil naslov "World's Finest Car".

Znameniti avtomobil z zadkom v obliki čolna in v značilni modri barvi "Peacock Blue" se bo tako v Veliki Britaniji pojavil prvič po letu 1958, ko ga je njegov takratni lastnik odpeljal v ZDA.

 Mercedes-Benz S Barker 'Boat Tail' je leta 1929 nastal na pobudo dirkaškega navdušenca in soustanovitelja britanskega dirkalnega kluba British Racing Driver's Club Earla Howa. Howe je angleški karoserijski delavnici Barker naročil, naj njegovega Mercedes-Benza S iz leta 1927 opremi z revolucionarno lahko in aerodinamično karoserijo v obliki čolna, ki je imela lahke oplate z letvicami iz letalskega aluminija. Čeprav je bil zelo lep, avtomobil ni le stal v salonu, ampak se je Howe z njim redno vozil in sodeloval na športnih in drugih prireditvah.

Ko so avtomobil leta 1958 odpeljali v ZDA, je izgubil tudi večino svojih oblikovnih lastnosti, saj ga je njegov novi lastnik prebarval v temno rjavo barvo in zadek opremil z nosilcem za nadomestno kolo. Takšen je ostal, dokler se njegov sedanji lastnik ni odločil za korenito prenovo, ki mu je povrnila izvirni videz.

Restavratorji so imeli pri svojem delu precej sreče, saj so bili podatki o izvorni Howovi kreaciji izgubljeni in bi taki tudi ostali, če ne bi prišlo do naključne najdbe fotografij avtomobila. Na njih je bilo jasno mogoče videti tako izgubljeni 'boat tail', kot tudi številne odsevne površine in rdečo luč na sprednjem delu, s katero so člani angleškega parlamenta druge udeležence v prometu opozarjali nase. Med razdiranjem avtomobila v okviru prenove so našli tudi ostanke izvirne modre barve, ki je restavratorjem omogočila, da je po prenovi zares zablestel v prvotni podobi.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja