Mercedes-Benzov inteligenten, povezan in električen dostavnik prihodnosti

9. 9. 2016
Deli

Daimler je predstavil gospodarsko vozilo prihodnosti z imenom Vision Van, hkrati z njim pa tudi strateško iniciativo za transportno industrijo prihodnosti adVANce.

Z iniciativo adVANce so predvideli prevozniško industrijo, ki sprejema spreminjajoče se zahteve njenih strank, ki so posledica različnih gospodarskih in družbenih gibanj, med katerimi izstopajo urbanizacija, rast elektronske trgovine, inteligentna povezljivost zelo različnih tehnologij na internetu in širjenje poslovnih modelov na osnovi vnaprej določenih platform. Na nove tehnologije se odziva tudi oddelek Mercedes-Benz Vans, ki izkorišča današnje in prihodnje tehnološke možnosti, ki jih prinašajo digitalizacija, avtomatizacija in robotika, v skladu z njimi pa se je iz zgolj proizvajalca gospodarskih vozil razvil v dobavitelja sistemskih rešitev.

Svoja prizadevanja so demonstrativno združili v študiji Vision Van, popolnoma električnem gospodarskem vozilu, v katerem so združili različne inovativne rešitve za končno dostavo v mestnih in predmestnih okoljih, kjer bo do leta 2030 predvidoma živelo dve tretjini ljudi. Kot prvi furgon popolnoma digitalno povezuje vse ljudi in postopke, ki so vpleteni v dostavo, od distribucijskega središča do končnega prejemnika. Vision Van je kot prvi furgon opremljen tudi s popolnoma avtomatiziranim tovornim prostorom in droni za popolnoma samodejni raznos paketov. Kot pravijo pri Daimlerju, bi takšen dostavnik močno razbremenil raznašalca paketov, strankam pa omogočil dostavo pošiljk v želenem času.

Vision Van je seveda opremljen s 75-kilovatnim elektromotorjem in baterijami, ki glede na aplikacijo in obremenitev zagotavljajo od 80 do 270 kilometrov dosega, seveda povsem brez lokalnih emisij škodljivih plinov.