Mladi bi vozili električne avtomobile

14. 11. 2015
Deli
Mladi bi vozili električne avtomobile (foto: Newspress)
Newspress

Kot je v Veliki Britaniji pokazala raziskava akcije Go Ultra Low, ki sta jo v sodelovanju podprli vlada in gospodarstveniki, so bodoči mladi vozniki zelo naklonjeni električnim avtomobilom in bi jih radi nekoč tudi vozili.

Anketarji akcije Go Ultra Low so po mnenju vprašali 800 najstnikov med 14. in 17. letom starosti in ugotovili, da mlajši kot so anketiranci, bolj se zavzemajo za okolju bolj prijazne avtomobile. Več kot osem med desetimi vprašanimi štirinajstletniki je namreč povedalo, da bi radi kot svoj prvi avtomobil kupili električnega.

Izidi ankete so tudi razkrili, da najstniška generacija električne avtomobile povezuje z manjšimi izpusti ogljikovega dioksida (56%), čistejšim zrakom (48%) in tipi avtomobilov, ki jih bomo nekoč vsi vozili (34%). Tudi sedemnajstletniki, ki že lahko opravljajo vozniški izpit, so povedali, da bi radi po izpitu sedli za volan avtomobila s čim manjšimi izpusti škodljivih plinov. 88 odstotkov vprašanih je tudi povedali, da že danes moralo več ljudi, ne glede na njihovo starost, voziti priključno hibridne avtomobile.

Na izide raziskave se je odzval tudi znani futurolog Ian Pearson, ki je na osnovi dognanj ankete napovedal, da bi lahko električni avtomobili že v naslednjih desetih letih na cestah postali povsem običajni pojav. Kot je povedal, se mladi zelo zavedajo okoljske problematike. Dobro je, da so se zavedeli tudi, da bo uporaba električnih avtomobilov cenejša, zato gre seveda za dobitno kombinacijo.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja