Mladi upi: Prejšnje generacije pozivajo mlade k prijavi

10. 1. 2019
Deli
Mladi upi: Prejšnje generacije pozivajo mlade k prijavi (foto: Profimedia)
Profimedia

Že šesto leto zapored zavod Vse bo v redu Zavarovalnice Triglav pripravlja projekt Mladi upi, ki s finančno pomočjo nadarjenim mladim pomaga doseči svoje cilje. Razpis je odprt do 18. januarja. Nadarjeni mladi športniki, umetniki in znanstveniki prejšnjih generacij pravijo, da je bila prijava ena njihovih najboljših odločitev. Preverite, zakaj!

Tine Kancler – kajakaš in kanuist

Tine Kancler je mladi kajakaš in kanuist, ki se je v čoln svojega očeta, ki je prav tako treniral in tekmoval v spustu na divjih vodah v kanuju, prvič usedel že pri rosnih štirih letih. V ta svet se je takoj zaljubil, treningov pa nikoli ni dojemal kot obvezo, ampak predvsem kot užitek: "Vedno, ko se usedem v čoln, sem v svojem svetu, v katerem ni skrbi vsakdanjega sveta, temveč zgolj čoln, voda in jaz."

Tine zdaj trenira že več kot deset let, tekmuje pa tako v kajaku kot v kanuju. Je član mladinske reprezentance, dosega pa že odmevne rezultate tako doma kot tudi na mednarodni ravni. Finančna sredstva Zavarovalnice Triglav so mu prišla še kako prav: "S finančnimi sredstvi Zavarovalnice Triglav sem kupil vso potrebno opremo, ki jo potrebujem za sezono, ta podpora pa je tudi finančno razbremenila starša, ki sta bila do zdaj moj glavni sponzor."

Lanski prejemnik finančne pomoči ima velike načrte za prihodnost. "Moji načrti za prihodnost so postati čim boljši, kar sem lahko, želim pa si tekmovati in osvojiti kolajno na olimpijskih igrah".

Da je prijava za vsakega mladega izrednega pomena, povejo tudi njegove izkušnje: "Mladim priporočam, da se prijavijo na Mlade upe, ker jim da to veliko več kot samo finančno podporo. Menim, da si pridobiš večje možnosti za pridobivanje tudi ostalih sponzorjev, saj veliko znanj in potrebnih izkušenj pridobiš na različnih pogovorih in srečanjih, ki so del štipendiranja."

Sara Čano - čelistka

Sara Čano se je že rodila v glasbeno družino, saj je oče operni solist, mama pa  violončelistka. Prav mama je Sari že pri petih letih podarila njen prvi osminski čelo. Danes vadi kar pet ur dnevno, najbolj pa uživa pri igranju pred občinstvom: "Zelo rada igram pred polno dvorano ljudi. Takrat dobim največ energije in je moj nastop najboljši."

Sara ima za seboj že pester nabor solističnih koncertov in nastopov doma ter v tujini, pridno pa se udeležuje tudi domačih ter mednarodnih tekmovanj. Zelo ponosna je na naslov lavreata na tekmovanju Čajkovski za mlade glasbenike, veliko pa ji pomenita tudi prva nagrada na tekmovanju Dotzauer v nemškem Dresdnu ter prva nagrada na mednarodnem tekmovanju violončelistov Heranovo na Češkem.

Pravi, da mladim resnično priporoča prijavo, saj "prek prijave vsak posameznik osebno napreduje, kar je velika spodbuda za njihovo prihodnost".

Prizna, da brez finančne pomoči Zavarovalnice Triglav ne bi mogla uresničiti ničesar, kar si je želela: "Bilo mi je v veliko pomoč, saj sem pridobila ogromne izkušnje, kar je zelo pomembno za mladega umetnika, pridobila sem novo znanje s strokovnimi izobraževanji (udeležba na mojstrskih tečajih na Ossiach See, v Salzburgu in Rutesheimu), udeležila pa sem se tudi različnih tekmovanj, kjer sem osvojila veliko nagrad. Osvojila sem dve prvi nagradi v Legnanu in Milanu v Italiji, drugo nagrado na festivalu Emira Kusturice v Drvengradu v Srbiji in tretjo nagrado na tekmovanju MiN v Narviku na Norveškem. Prav tako mi je bilo omogočeno sodelovanje na prestižnem Čajkovski festivalu v Moskvi in Sankt Peterburgu, kjer sem igrala na štirih koncertih, od tega enega z orkestrom v predsedniški palači v Kremlju."

Očitno gre Sari že zdaj odlično, kljub temu pa ima še velike načrte: "Želim si postati vrhunska solistka violončelistka. Moj cilj je približati klasično glasbo vsem poslušalcem, ne samo strokovnim. Želim si, da bi ljudje spoznali, da je klasična glasba izjemno lepa in da jo je vredno poslušati."

Nik Čemažar - kolesar

Nik Čemažar se je po preizkušanju mnogo športov, med drugim je plavanje treniral kar šest let, leta 2011 posvetil izključno kolesarjenju. Danes na kolesu preživi med 15 do 20 ur tedensko, kar dnevno znese od tri do štiri ure.

Pravi, da na kolesu neizmerno uživa: "Na kolesu resnično uživam, saj sem v naravi, na svežem zraku, uživam v opazovanju okolice, česar v kakšni dvorani ne bi mogel početi. Predvsem pa mi je všeč, da sem na kolesu odvisen od sebe." Kolesarstvo ga je naučilo vztrajnosti in organiziranosti, kar mu koristi tudi v vsakdanjem življenju.

Nik vsako leto dosega boljše rezultate, pohvali pa se lahko že s številnimi naslovi državnega prvaka, lani pa je postal celo državni prvak v vseh treh kolesarskih disciplinah – na velodromu, v kronometru in na cestni dirki – kar je v kolesarstvu prej izjema kot pravilo.

Ima velike načrte: "Moji osebni kratkoročni načrti so, da dokažem, česa sem sposoben, in uresničim svoje sanje, in sicer da prestopim med  profesionalce, dolgoročni pa so, da zmagam na dirki za serijo WorldTour, kar je najvišji rang v kolesarstvu."

Da je postal mladi up, mu veliko pomeni: "S pomočjo sredstev Mladih upov sem lahko investiral vase in tako stopil korak bližje svojim sanjam, saj sem si lahko privoščil boljšo opremo za svoj športni razvoj." Uspešnim in predvsem perspektivnim mladim priporoča, "da se prijavijo, saj je lahko ravno ta pomoč ključnega pomena v tvoji karieri".

Maša Simonič - karateistka

Maša Simonič je polna pozitivne energije. Karate trenira že več kot deset let, približno desetkrat do dvanajstkrat na teden.

Maša je dosegla že mnoge nadvse odmevne rezultate. Že več let je članska državna prvakinja, postala pa je tudi najmlajša karateistka, ki je za Slovenijo osvojila medaljo.

V karate se je zaljubila takoj: "V trenutku sem se zaljubila v karate. Postal je moja pot in način življenja. Je izjemen šport, ki človeka zgradi v celovito osebo. Uči spoštovanja, skromnosti in vztrajnosti, kar človeku koristi v vsakdanjem življenju."

Zaradi finančne pomoči se je udeležila mnogo tekem, ki se jih sicer ne bi mogla, hvaležna pa je, da si je s finančno pomočjo lahko "nabrala izkušnje, znanje in rezultate".

Za leto 2019 ima velike načrte: "Februarja se bom udeležila svojega zadnjega mladinskega prvenstva, ki bo potekalo na Danskem. Pozneje pa bom v članski konkurenci poskušala doseči najboljše rezultate. Kot za vsakega športnika je tudi moj cilj udeležiti se olimpijskih iger." Te bodo v Tokiu leta 2020, kjer bo karate prvič olimpijska disciplina.

Prijave za novo, že šesto generacijo Mladih upov so odprte do 18. januarja 2019, vse informacije za prijavo pa so dostopne na www.mladi-upi.si.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"