Morgan Aero GT zaključuje zgodbo modela Aero 8

4. 4. 2018 | Jure Šujica
Deli

Izdelanih bo le osem avtomobil, prvi med njimi pa je že zapeljal iz proizvodnje.

Vsak konec je težak, še posebej, če je bila zgodba dolga in uspešna. To velja tudi v avtomobilski industriji, še posebej pa pri Morganu, za katerega je znano, da svojo zgodbo uspešno gradi na tradiciji in preteklosti. Tako je tudi pri legendarnem modelu Aero 8, ki sicer velja za relativno nov model, saj je na ceste zapeljal 'šele' leta 2001, ki se zdaj dokončno poslavlja iz proizvodnje, z njim pa tudi osemvaljni BMW-jevi motorji. A labodji spev bo brez dvoma veličasten.

Za zaključek proizvodnje modela Aero 8 bo Morgan izdelal omejeno količino vozil, teh pa bo – kot veleva njegovo ime – osem, nosili pa bodo oznako Aero GT. In tako kot se za tovrstne butične avtomobile spodobi, bo vsak primerek predmet skrbnega posveta med bodočim lastnikom in Jonom Wellsom, vodjo dizajna pri Morganu, ki bo nato odobril proizvodnjo vsakega posameznega vozila. Tako je bilo tudi pri izdelavi prvega primerka omejene serije, ki je bil zaključen v Miami modri barvi.

Uraden začetek 'proizvodnje' šele čez nekaj tednov

Čeprav bo avtomobil poganjal enak motor, 4,8-litrski V8, kot pred tem model Aero 8 – kar v praksi pomeni 367 'konjev' moči, pospešek do 100 kilometrov na uro v 4,5 sekunde in končno hitrost 273 kilometrov na uro – pa bo posebne pozornosti deležna karoserija vozila, ki je bila razvita z uporabo tako imenovane računalniške simulacije vetrovnika. Po zaslugi spremenjenih odprtin na pokrovu motorja in blatnikih ter zadnjem difuzorju naj bi avtomobil omogočal boljši oprijem, k temu pa bo ne nazadnje pripomoglo še nastavljivo vzmetenje.

Ob predstavitvi prvega izmed osmih primerkov Aera GT je Steve Morris, direktor podjetja dejal, da je »vsak Morgan izdelan po natančnih specifikacijah in hkrati prilagojen vsakemu kupcu, Aero GT pa je videti naravnost odlično. Užitek je bil pred nekaj tedni (na salonu v Ženevi, op. p.) predstaviti avtomobil javnosti, hkrati pa sem ponosen zdaj, ko smo pospremili prvi primerek iz tovarne. Vem, da bo nad njim navdušen tudi novi lastnik.«

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja