Morgan v partnerstvo s podjetjem Frazer-Nash za izdelavo električnega avtomobila

19. 12. 2017 | Jure Šujica
Deli

Avtomobil naj bi se na cesti brez težav kosal z bencinsko gnano različico slavnega trikolesnika.

Še pred nekaj leti so bili električni in hibridni pogonski sklopi rezervirani za velika avtomobilska podjetja in nove avtomobilske proizvajalce, ki so se že v osnovi usmerili v izdelavo avtomobilov, pri katerih za pogon skrbijo elektromotorji. A časi se spreminjajo in v svet električnih avtomobilov počasi prihajajo tudi manjši avtomobilski proizvajalci z dolgo tradicijo izdelave avtomobilov. Mednje po novem lahko uvrščamo tudi britanskega proizvajalca športnih avtomobilov Morgan, saj je naznanilo začetek partnerstva s podjetjem Frazer-Nash.

Partnerstvo med podjetjema je sicer nadaljevanje projekta izdelave prvega električnega avtomobila, katerega so napovedali že v začetku lanskega leta na avtomobilskem salonu v Ženevi, modela EV3. Novi avtomobil naj bi na ceste zapeljal v letu 2018 in kot smo pri tej britanski znamki že navajeni, je tudi ta avtomobil prežet z nostalgijo. Znamka Morgan namreč še vedno izdeluje model 4/4, kateri je prvič na ceste zapeljal že leta 1936. Električni trikolesnik na drugi strani svoj navdih jemlje v prvem modelu znamke z imenom V-Twin, ki je na ceste zapeljal leta 1911.

V proizvodnji od druge polovice leta 2018

Frazer-Nash je na drugi strani eno izmed  vodilnih podjetij na področju električnih energetskih sistemov, Morganu pa bo pomagalo razviti popolnoma nov pogonski sklop, ob enem pa omogočiti tudi sistem hitrega polnjenja akumulatorjev. Eno izmed glavnih vodil pri izdelavi novega avtomobila bo zagotovitev visokega navora in nizkega težišča, s čimer bo EV3 omogočal tudi nekoliko bolj dinamično vožnjo.

Avtomobil bo opremljen z litij-ionsko baterijo s kapaciteto 21 kWh in motorjem z redno močjo 34,8 kilovatov, omogočal pa bo kratkotrajno povečanje moči do 41,8 kilovatov. Moč bo speljana na zadnje kolo, avtomobil pa bo omogočal do 190 kilometrov avtonomije. Začetek proizvodnje novega modela Morgan načrtuje v začetku druge polovice leta 2018.

Jure Šujica
Foto: Morgan

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"