Moto GP: Ducati želi v novi sezoni stopiti korak naprej

18. 1. 2019 | Jure Šujica
Deli

Na današnji tiskovni konferenci je italijanska ekipa predstavila dirkaški par, motocikel in načrte za prihodnjo sezono.

Tobačni proizvajalci že nekaj let ne smejo oglaševati svojih izdelkov ne v karavani MotoGP ne v Formuli 1. Ne glede na to pa to ne pomeni, da niso več vpleteni v dirkanje. Ne nazadnje je tako po enem izmed največjih med njimi, Philipu Morrisu, poimenovan tudi raziskovalni center The Cube v Švici, kjer 400 zaposlenih inženirjev razvija nove dirkalnike. Cube je tako tudi odlična kulisa za današnjo predstavitev ekipe in motocikla za sezono 2019.

Sedem zmag in skupno 14 uvrstitev na oder za zmagovalce; to je statistika Ducatija v sezoni 2018. Nikakor ne slab rezultat, a v prihajajoči sezoni si Italijani želijo še več. Čeprav po lastnem mnenju ne spadajo med favorite, si želijo ponovne osvojitve naslova svetovnega prvaka. Pri tem jim bo v veliko pomoč tudi Audi. Nemški avtomobilski proizvajalec je že nekaj let lastnik znamke, z letošnjo sezono pa je postal tudi uradni in glavni partner ekipe.

Sprememb v ekipi je za novo sezono kar precej. Po tem ko je po dveh (sladko-kislih) letih ekipo zapustil Španec Jorge Lorenzo, je drugi sedež zasedel do konca lanske sezone dirkač ekipe Pramac Ducati, Danilo Petrucci. Ta se bo pridružil dolgoletnemu članu ekipe Andrei Dovizioso, oba dirkača pa bosta letos nastopala s povsem novim motociklom Ducatijem Desmosedici, pri razvoju katerega so letos v nekoliko manjši meri uporabljali vetrni tunel, namesto tega pa so veliko dela opravili s pomočjo računalniških simulacij.

»Sezona 2018 je bila za nas ena izmed bolj pomembnih v MotoGP, še ena izmed tistih, v katerih smo rasli in napredovali – tako na tehnični ravni kot ekipa – že četrto leto zapored. S konkurenti smo lahko držali korak tudi na dirkališčih, ki nam v preteklosti niso bila naklonjena, poleg tega pa smo dosegli več zmag in uvrstitev na oder za zmagovalce kot v sezoni 2017. A izboljšali so se tudi naši konkurenti. Biti moramo še boljši, kot smo bili v prejšnjih letih, izboljšave moramo prinesti na vsa mogoča področja. Z Andreo in Danilom, o tem sem prepričan, imamo pravo ekipo, s katero lahko optimiziramo sredstva, namenjena razvoju motocikla. Naši cilji morajo biti ambiciozni, ponovno namreč želimo prinesti lovoriko v Borgo Paniale,« pa je odločen vodja ekipe Luigi Dall'igna.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"