Na avtocestah kmalu novi radarski sistemi

16. 5. 2008
Deli
Na avtocestah kmalu novi radarski sistemi

Na slovenskih avtocestah je trenutno nameščenih 13 ohišij za stacionarne radarje, kmalu pa naj bi se tem pridružili novi radarski sistemi za tako imenovano sekcijsko merjenje hitrosti (Section Control). Prvi takšen sistem bo testno začel delovati na primorski avtocesti, med Brezovico in Vrhniko.

Nov sistem bo meril čas, ki ga bo vozilo prevozilo med točko A in B, nato pa iz tega podatka izračunal povprečno hitrost. Če bo ta višja od dovoljene, se bodo podatki o avtomobilu avtomatsko poslali na policijo, doma pa bo voznika kmalu za tem pričakal plačilni nalog.

Po pisanju Darsa je prednost tega sistema, da ne prihaja do nenadnega zaviranja pred radarjem, kot se to zdaj dogaja na območju stacionarnih radarjev, povečala pa naj bi se tudi prometna varnost na celotnem odseku, saj bo dolžina testnega odseka približno 4 kilometre.

Policija mora pridobiti še zakonsko podlago za delovanje sistema ter ustrezne tehnične licence. Če se bo testni sistem na primorski avtocesti izkazal za dovolj zanesljivega, naj bi nove radarske sistem namestili še na drugih avtocestnih odsekih.

Na spletni strani Avto magazina si lahko ogledate natančne lokacije vseh stacionarnih radarjev na slovenskih avtocestah.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"