Na dražbi moderne umetnosti prodali Schumacherjev dirkalnik

22. 11. 2017 | Jure Šujica
Deli

Prodani dirkalnik znamke Ferrari je kljub precejšnji uporabi še vedno v odličnem stanju.

Medtem, ko o nekdanjem dirkaču formule 1, Michaelu Schumacherju po nesrečnem padcu med smučanjem konec leta 2013 še vedno ni novic, je minuli teden v New Yorku potekala dražba moderne umetnosti, ki jo je organizirala ena najbolj znanih dražbenih hiš na svetu RM Sotheby’s. Med kopico slik, ko so bile razstavljene potencialnim kupcem pa je bila še ena prav posebna umetnina: Ferrarijev dirkalnik formule 1 iz leta 2001.

Če smo nekoliko bolj natančni, naprodaj je bil dirkalnik s številko šasije 211, s katerim je leta 2001 že omenjeni nemški dirkač osvojil svojo peto in hkrati tudi zadnjo dirko za Veliko nagrado Monaka. Na omenjeni dirki je Ferrari osvojil dvojno zmago, na drugo mesto se je namreč uvrstil Schumacherjev moštveni kolega Rubens Barichello, za Schumacherja pa je bila to že četrta zmaga sezone, katero je kasneje kronal s četrtim naslovom svetovnega prvaka.

Eden zadnjih pravih F1 dirkalnikov

Omenjeni dirkalnik, ki ga je sedemkratni svetovni prvak uporabljal za ogrevanje, treninge in nastope še na nekaterih drugih preizkušnjah, na primer v belgijskem Spa-ju, v italijanski Monzi in madžarskem Hungaruringu. Opremljen je s trilitrskim V10 pogonskim agregatom s skupno močjo okrog 900 'konjskih' sil – motorjem, o kakršnem ljubitelji formule danes lahko le sanjajo, kot kaže pa bo vsaj še nekaj časa pri tem tudi ostalo.

A očitno je, da so tovrstni dirkalniki priljubljeni tudi med ljubitelji sodobne umetnosti. Dražbena hiša je vrednost dirkalnika ocenila med 4 in 5,5 milijoni dolarjev, a so dražitelji najvišjo ceno občutno dvignili. Avtomobil je bil tako na koncu prodan za 7,5 milijona dolarjev, kar je 31 milijonov manj kot najdražja slika, prodana na dražbi. Upajmo, da ga bo novi lastnik od časa do časa zapeljal tudi na dirkališče.

Jure Šujica
Foto: Scuderia Ferrari

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"