Na Lomu s policisti, gasilci, reševalci in AVP o reševalnem pasu

10. 8. 2019 | Jure Šujica
Deli

Na bencinskem servisu na Lomu je danes dopoldan potekala akcija ozaveščanja o novosti, ki je pri nas marsikdo še ne pozna in upošteva.

Govoriti varnosti na slovenskih cestah in o varnosti na splošno je seveda povsem enostavno, ko se to počne izza računalniških ekranov. Enako velja ali pa še toliko bolj to velja za implementacijo novosti na področju varnosti, še posebno, ko gre za stvari in novosti, ki jim do sedaj še nismo bili priča. Povsem nekaj drugega pa je izvajanje teh novosti in ozaveščanje na terenu. A dejstvo je, da so prav takšne akcije tiste, ki se voznikom najbolj vtisnejo v spomin.

Zato je bila še toliko bolj dobrodošla današnja akcija, ki so jo na počivališču Lom na primorski avtocesti skupaj organizirali Agencija za Varnost prometa, gasilci okoliških gasilskih društev, policija, Dars in pa seveda pobudnik, gasilec Anže Albreht. Slednji je namreč eden izmed dveh gasilcev, ki sta pred šestimi leti poleti v polni opremi peš utirala pot gasilskim in reševalnim vozilom na kraj prometne nesreče, kasneje pa je bil tudi pobudnik za spremembo prometne zakonodaje, ki sedaj od voznikov zahteva, da se v primeru zastojev umaknejo na odstavni pas in tako ustvarijo koridor za intervencijska vozila, s čimer je seveda pripomogel k občutno krajšemu odzivnemu času.

Današnja akcija na omenjenem bencinskem servisu pa je bila v prvi vrsti namenjena ozaveščanju voznikoc. Vsi organizatorji so namreč voznike – domače in tuje – ozaveščali o pasu za reševalna vozila, ki je za številne izmed voznikov po dveh letih od uvedbe še vedno precejšnja novost. Zainteresiranim voznikom so ob tem poklanjali tudi letake in, senčnike, sončna očala ter drug promocijski material, s katerim so opominjali voznike na varno vožnjo in strpnost v prometu, številni med njimi, še posebno tisti, ki v svojih vozilih niso imeli nameščene klimatske naprave – tudi teh je bilo nekaj med njimi – pa so se verjetno najbolj razveselili pollitrskih plastenk vode. Teh so namreč imeli pripravljenih kar 10.000.

Posamezniki ki izkoriščajo

Na dogodku je Vesna Marinko, v. d. direktorja Javne agencije RS za varnost prometa izpostavila: »Zgodba prostovoljnega gasilca Anžeta Albrehta, ki je pred šestimi leti sprožil pobudo in kampanjo Ustvarimo reševalni pas na avtocestah, je vredna vsega spoštovanja. Anže pooseblja vse, kar dandanes pogosto pogrešamo – nesebičnost, požrtvovalnost, kolegialnost, odločnost in empatijo. Zaradi takšnih posameznikov in projektov je marsikateri ponesrečenec preživel! Prav je, da podpiramo takšne projekte! Prav je, da vsi, ki delamo na področju prometne varnosti naredimo vse, da bodo naše ceste varne. In s pomočjo takšnih nesebičnih posameznikov, kot je Anže, bo naše delo lažje in izpopolnjujoče.«

Dogodka sta se sicer udeležila tudi dr. Ana Kermavnar Marinšek, predstavnica ekipe nujne medicinske pomoči iz Postojne, ki je poudarila pomen vsake minute pri reševanju težko poškodovanih v prometnih nesrečah in pa magister Primož Kadunc, vodja oddelka za promet na Policijski upravi Ljubljana. Slednji je na drugi strani izpostavil problem, ki ga zadnje čase opažajo na cestah in to je vožnja posameznikov za intervencijskimi vozili. Slednji namreč na ta način izkoriščajo nastalo situacijo v svoj prid, ob tem pa se ne zavedajo nevarnosti lastnega početja. Kazen za takšno ravnanje sicer znaša 500 evrov.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"