Euro NCAP: in najbolj varni avtomobili leta 2017 so ...

Pri agenciji za preučevanje varnosti novih avtomobilov Euroncap so opravili analizo lanskih testnih trčenj in izpostavili avtomobile, ki so se v svojih kategorijah izkazali za najbolj varne.

12. 1. 2018

Najboljši rezultat med poslovnimi limuzinami je dosegel Volkswagen Arteon, najbolj varen veliki križanec je bil Volvo XC60, majhen križanec pa Volkswagen T-Roc. V kategoriji majhnih mestnih avtomobilov je bil najboljši Volkswagen Polo, za najbolj varnega majhnega enoprostorca pa se je izkazal Opel Crossland X (čeprav ga Opel dejansko uvršča med križance). Prvo nagrado za najboljši majhni družinski avtomobil sta si razdelila Subaruja XV in Impreza, ki si delita platformo.

Kot ugotavljajo v agenciji, je večina avtomobilov, ki so jih preskusili lani, tudi dejansko zapeljala na ceste lansko leto. Večina je kljub močno zaostrenim kriterijem osvojila pet zvezdic, kar dokazuje napredek na področju varnosti novih avtomobilov. Pri tem so se slabše odrezali starejši prenovljeni modeli, ki so nastali pred uvedbo nekaterih danes samoumevnih varnostnih pripomočkov in jih vanje ni mogoče vgraditi niti naknadno. Vsekakor v agenciji pozdravljajo dejstvo, da se proizvajalci trudijo, da bi svoje avtomobile uskladili z novimi smernicami na področju varnosti.

Kar 82 odstotkov lani preskušenih avtomobilov je imelo tudi možnost opreme za večjo varnost pešcev in drugih ranljivih udeležencev prometa, v 62 odstotkov pa je bila ta vgrajena serijsko. Tudi s tempomatom in omejevalnikom hitrosti je bilo serijsko opremljenih 82 odstotkov avtomobilov, skupaj s tistimi, ki so njuno vgradnjo omogočali v okviru dodatne opreme, pa jih je bilo 92 odstotkov. Izboljšala se je tudi pasivna varnost, saj je bilo 96 odstotkov avtomobilov kompatibilnih z najnovejšimi otroškimi sedeži (i-Size), v 94 odstotkov pa so bili vgrajeni varnostni pasovi z zategovalniki in omejevalniki zatezne sile.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri