Najbolje prodajani avtomobili v Evropi leta 2017

20. 12. 2017 | Jure Šujica
Deli

Segment športnih terencev še naprej raste, prodaja avtomobilov iz 'klasičnih' avtomobilskih razredov pa še naprej upada.

Bliža se konec leta in tako kot povsod je tudi v avtomobilskih vodah čas za lestvice, preglede številk in analize. Eno izmed njih je tako pripravilo britansko podjetje Jato Dynamics, specializirano za marketinške analize. Ob tem so ugotovili, da je v danem obdobju ponovno zrastel tržni delež športnih terencev, ki sedaj znaša 31,9 odstotka. V nekoliko manjšem obsegu se je povečala prodaja vozil višjega in visokega cenovnega razreda ter prodaja športnih in mestnih avtomobilov. Tržni delež nekdaj najbolj priljubljenih vozil segmentov B, C in D, ter enoprostorcev se medtem še naprej manjša.

Najbolje prodajani avtomobili v Evropi po prvih 11 mesecih po Evropi so torej:

  1. Volkswagen Golf – 445,206 prodanih vozil
  2. Renault Clio – 289.990 prodanih vozil
  3. Volkswagen Polo – 255.370 prodanih vozil
  4. Ford Fiesta – 237.770 prodanih vozil
  5. Nissan Qashqai – 230.860 prodanih vozil
  6. Peugeot 208 – 225.198 prodanih vozil
  7. Opel/Vauxhall Corsa – 221.497 prodanih vozil
  8. Volkswagen Tiguan – 218.238 prodanih vozil
  9. Škoda Octavia – 214.329 prodanih vozil
  10. Opel/Vauxhall Astra – 204.742 prodanih vozil

Vidimo lahko, da kljub rasti prodaje športnih terencev v prodaji po Evropi na lestvici najbolje prodajanih avtomobilov še vedno kraljujejo avtomobili iz segmentov B in C, prvo mesto pa tradicionalno in z velikim naskokom pred ostalimi še naprej drži Volkswagnov golf. Na drugem in tretjem mestu tako kot lani tudi letos ostajata Volkswagen Polo in Renault Clio, ki pa sta v primerjavi z lanskim letom mesti letos zamenjala. Njuno prodajo bo zanimivo spremljati naslednje leto. Volkswagen je namreč ravno pred kratkim predstavil novega Pola, medtem ko Renault predstavitev naslednje generacije Clia načrtuje v letu 2018.

Na lestvici po novem dva SUV-a

Na preostalem delu lestvice večjih sprememb ni, kar devet modelov je na lestvici enakih kot lansko leto. Iz nje je izpadel le Volkswagen Passat, katerega pa je nadomestil drugi model iste znamke, lansko leto predstavljeni Volkswagen Tiguan druge generacije. Ta hkrati ostaja drugi najbolje prodajan športni terenec v Evropi, prvo mesto v tem razredu pa še naprej pripada Nissan Qashqai-ju, sicer skupno petemu najbolje prodajanemu avtomobilu na stari celini.

Testi najbolje prodajanih avtomobilov:

Jure Šujica
Foto: Arhiv AM

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel