Najboljši avtomobili 2012: Štiri nagrade za Audi (video)

17. 2. 2012
Deli

Včeraj, 16. februarja 2012, je urednik revije Avto magazin razglasil rezultate glasovanja za najboljše avtomobile - Best Cars 2012.

Bralci revije Avto magazin in obiskovalci spletne strani www.avto-magazin.si ste izbrali najboljše avtomobile leta 2012 in hkrati ustvarili tudi sliko, ki veliko pove o mnenju Slovencev o pozameznih avtomobilih. Več o rezultatih letošnjega glasovanja v Avto magazinu št. 5/2012, ki izide 23. februarja 2012.

video: Matevž Hribar, Saša Kapetanovič, proizvajalci
videoprodukcija: Danijel Čančarević
foto: Aleš Pavletič

Najboljši avtomobili po posameznih kategorijah:

A - Mini avtomobili

Pri najmanjših avtomobilih je tudi tokrat slavil Mini (ki pa, roko na srce, v to kategorijo sodi bolj po imenu kot po dimenzijah). Fiat 500 je ostal drugi, VW Up pa je s tretjega mesta izrinil Twinga.
1. Mini
2. Fiat 500
3. VW Up

B - Mali avtomobili

Audi A1 ostaja na vrhu, njegova prednost pa ni tolikšna, kot lani. Polo je zdrsnil še za eno mesto, na tretje, na drugo mesto pa se je s četrtega prebila Alfa Mito, medtem ko je Citroenov dvojec C3/DS3 zdrsnil iz prve trojice.
1. Audi A1
2. Alfa Mito
3. VW Polo

C - Spodnji srednji razred

Volkswagnov Golf nič kaj presenetljivo ostaja na vrhu, in tudi na drugem mestu letos ni sprememb, tam ostaja lanska novinka Alfina Giulietta. Astra se kljub prihodu modelov GTC ni uspela obdržati na tretjem mestu, prehitel jo je sveži BMW serije 1.
1. VW Golf / Golf Plus / Jetta
2. Alfa Giulietta
3. BMW serije 1

D - Zgornji srednji razred

Audi A4 je na vrhu tega razreda po enoletnem premoru, tam je bil lani namreč BMW serije 3, ki je letos ponovno izgubil vodstvo, tokrat je zdrsnil celo na tretje mesto. Vmes se je vrinil Passat oziroma novi CC, ki je bil lani mesto za prvo trojico. Insignia se je z vrha poslovila.
1. Audi A4 / Allroad / A5
2. VW Passat / CC
3. BMW serije 3

E - Višji razred

V tem razredu je BMWjeva petica kraljevala leta in leta, letos pa se je zgodil preobrat, saj jo je prihitel novi Audi A6. Razlika je bila majhna, a zadostna. Mercedes razreda E je z drugega zdrsnil na tretje mesto, a dejstvo ostaja: na vrhu v tem razredu že dolgo kraljuje nemška »sveta trojica«..
1. Audi A6
2. BMW serije 5 / GT
3. Mercedes-Benz razred E / CLS

F - Luksuzni razred

Lani je Porschejeva Panamera Audi A8 ugnala za vsega pol odstotka, letos pa ji to ni uspelo in na vrh se je povzpela limuzina iz Ingolstadta. Tudi na tretjem mestu je prišlo do menjave, BMW serije 7 je nekoliko presenetljivo zamenjal Rolls Royce Ghost.
1. Audi A8
2. Porsche Panamera
3. Rolls Royce Ghost

G - Športni avtomobili

Malo dol, malo gor, bi lahko rekli za uvrstitve Ferrarijevega športnika v tej kategoriji – in letos je uspel zavihteti na sam vrh, pred lanskega zmagovalca z zvezdo na nosu. Iz prve trojice je tokrat zdrsnil Audi R8, zamenjala ga je sveža BMWjeva serija 6.
1. Ferrari 458 Italia
2. Mercedes-Benz SLS AMG
3. BMW serije 6

H – Kabrioleti

Včasih je na vrhu te kategorije kraljeval Mercedes SL, novi kralj pa sicer prihaja izpod iste strehe, a nosi ime SLS AMG Roadster. Morda bo SLu veliki povratek uspel v novi preobleki v naslednjem glasovanju. Novinca v prvi trojici sta tudi Maserati Gran Cabrio in Ferrari 458 Spider.
1. Mercedes-Benz SLS AMG Roadster
2. Maserati Gran Cabrio
3. Ferrari 458 Spider

I - Terenska vozila

Razredu terenskih vozil smo včasih rekli kar X-razred, a se je lani tudi ta zgodba končala, ko je Audijev Q5 prehitel BMWjev X5. A na vrhu je bil le eno leto, saj ga je letos zlahka prehitel Range Roverjev Evoque, ki tudi sicer pridno zbira nagrade. Q5 je sedaj drugi, tretji pa X6 (namesto X5, recimo).
1. Range Rover Evoque
2. Audi Q5
3. BMW X6

K - Limuzinski kombiji

Fordov S-Max se je po letu dni premora vrnil na vrh lestvice, na kateri je pred tem kraljeval kar tri leta. Touranu še en veliki met ni uspel, na tretjem mestu pa brez težav ostaja zasidran Sharan. Zanimivo, da se v prvo trojico ne uspe uvrstiti C-Max, ki ste ga naši bralci sicer močno favorizirali v izboru Slovenskega avta leta.
1. Ford S-Max
2. VW Touran
3. VW Sharan

best_cars_2012