Nekdanji generalni direktor Volkswagen pozvan na zaslišanje na sodišču

8. 6. 2018 | Jure Šujica
Deli
Nekdanji generalni direktor Volkswagen pozvan na zaslišanje na sodišču (foto: Arhiv AM)
Arhiv AM

Skupno bo pred začetkom sojenja zaslišanih 28 posameznikov, med drugim aktualni minister za promet.

Začenja se začetek konca zgodbe v aferi Diesegate. Po poročanju nemškega časnika Bild naj bi namreč po objavi obtožnice proti njemu pred sodnika stopil nekdanji generalni direktor Volkswagna, Martin Winterkorn. Sodnik okrajnega sodišča v Stuttgartu, Fabian Reuschle, je sicer na zaslišanje pozval skupno 28 posameznikov, vpletenih v afero o izpustih dizelskih vozil.

Omenjeno zaslišanje bo prvo, na katerem bodo v Nemčiji zaslišani odgovorni za afero, ki je sprožila gonjo proti dizelskim avtomobilom po vsem svetu. Zaslišanja – predvidenih je 14 terminov – bodo potekala med 12. septembrom in 16. novembrom, nanje pa so bili poleg Winterkorna pozvani še prvi mož podjetja Bosch Volkmar Denner, generalni direktor Audija Rupert Stadler, nekdanji Porschejev generalni direktor Wolfgang Hatz in celo nemški minister za transport Andreas Scheuer. Ta naj bi bil kot državni sekretar Ministrstva za promet že leta 2011 obveščen o Volkswagnovi praksi.

Nihče od vpletenih poteze Reuschleja ni želel komentirati, je pa zato Winterkornov odvetnik potrdil, da je bila njegova stranka pozvana na zaslišanje. Zanimivo je, da je Volkswagen že pred štirimi meseci, ko se je pripravljala obravnava, sodišču predlagal zamenjavo Reuschleja, saj naj bi obstaja možnost pristranskega sojenja, a je bila zahteva zavrnjena.