Neprebojna Škoda Superb? Ni problema

30. 5. 2018 | Jure Šujica
Deli

Britanska podružnica Škode je predstavila Superba, ki je odporen celo proti udarcem manjših eksplozivnih teles.

Čeprav Škoda v očeh številnih posameznikov še vedno velja za nekoliko slabši avtomobil, pri čemer jih v oči bode tudi ime znamke, pa so Čehi že pred leti dokazali, da od nakupa s strani Volkswagna v svojih avtomobilih znajo ponuditi kakovost in udobje. Ne nazadnje to dokazujejo številne vlade in državniki, ki Škode Superb brez sramu uporabljajo kot protokolarna vozila. Prav ti pa se znajo navdušiti nad novostjo, ki jo je Škoda predstavila v Veliki Britaniji.

Škodin britanski oddelek je namreč v teh dneh tudi uradno predstavil rezultat triletnega dela, projekta izdelave blindirane različice najprestižnejšega modela znamke, Superba. In čeprav navzven deluje kot katerikoli drug karavan omenjenega modela – o limuzinski izvedbi se za zdaj še ne govori, se novinec od standardne izvedbe pod kožo močno razlikuje.

Za zaščito potnikov so Superbu namenili stekla, odporna proti izstrelkom iz pušk, po zaslugi kombinacije vroče kovanega jekla in drugih kompozitnih materialov pa naj bi bil avtomobil odporen tudi proti udaru manjših eksplozivnih teles in tako izpolnjuje standard PAS 300. Če se vozilo znajde sredi oboroženega napada, v katerem krajšo potegnejo pnevmatike, je Superb zmožen pobegniti tudi z izpraznjenimi pnevmatikami, pri tem pa mu bodo (morda) v pomoč sirena in utripajoče modre luči, vgrajene v masko vozila, ter modro-rdeče na njegovem zadku.

Motor ostaja serijski

Ob vsej dodatni teži je avtomobil prejel še prepotrebne izboljšave zavornega sistema in izboljšano vzmetenje, sestavljeno iz okrepljenih vzmeti in trših amortizerjev. Agregat pod pokrovom motorja medtem ostaja enak; dvolitrski dizel s 190 'konji' naj bi kljub dodatni obremenitvi še vedno lahko dosegel najvišjo hitrost 190 kilometrov na uro.

Seveda pa vse te predelave pomenijo tudi 'nekoliko' višjo ceno. Glede na to, da se pri nas cene standardnih Superbov gibljejo med dobrimi 26 in 38 tisočaki, boste za ceno ene 'oklepne' Škode Superb na Otoku na našem trgu dobili kar pet osnovno opremljenih primerkov. Zanj namreč zahtevajo kar 118.688 funtov oziroma malenkost več kot 136.000 evrov, kar je na drugi strani še vedno precej manj, kot bi za podobno zavarovan avtomobil zahtevali pri kateremkoli predstavniku nemške trojice.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"