Neupravičeno parkiranje na mestih za invalide je nesprejemljivo

30. 11. 2017
Deli
Neupravičeno parkiranje na mestih za invalide je nesprejemljivo

Ob mednarodnem dnevu invalidov 3. decembra se bo nadaljevala kampanja "Parkiraj izgovore drugam! Ne na mesta, rezervirana za invalide", s katero bi organizatorji radi ljudi ozavestili o neupravičenosti in škodljivih posledicah parkiranja na prostorih, ki so rezervirani za invalide. V tem času bodo izvajali tudi poostreni nadzor nad neupravičenim parkiranjem.

Kampanji, ki sta jo sprožili Javna agencija RS za varnost prometa in  Fakulteta za varnostne vede Univerze v Mariboru, se je pridružilo štiriindvajset slovenskih občin, med katerimi je tudi vseh enajst mestnih. Ukrepi so zares potrebni, saj je preiskava Fakultete za varnostne vede pokazala, da  je neupravičenega parkiranja na parkirnih mestih, ki so rezervirana za invalide, zares veliko in da je ta pojav v javni statistiki močno podcenjen. Raziskovalci so ugotovili celo zaskrbljujoči podatek, da je skoraj trideset odstotkov kršiteljev na parkirnem mestu za invalide svoj avtomobil pustilo celo tedaj, ko je bilo v okolici dovolj drugih parkirnih mest, torej se svojega prekrška sploh niso zavedali ali pa jim preprosto ni bilo mar.

Občine, ki so pristopile k projektu, bodo v prvih dveh decembrskih tednih izvajale tudi poostreni nadzor nad neustreznim parkiranjem na mestih za invalide. Kampanja se sicer osredotoča predvsem na mestne občine, ki so najbolj gosto poseljene in imajo tudi veliko obiskovalcev, zato je v njih tudi največ parkirišč z omenjeno problematiko.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja